Veselje zagovornikov pravice do splava. Foto: Reuters
Veselje zagovornikov pravice do splava. Foto: Reuters

Referendum se je na predlog republikancev nanašal na ustavni amandma, s katerim bi državnemu kongresu omogočili popolno prepoved splava. Volivci in volivke so ga zavrnili s 60 proti 40 odstotkom.

Glasovanje je potekalo šest tednov po tem, ko je konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA odpravila ustavno zagotovljeno pravico do splava po celotnem ozemlju ZDA in zadevo prepustila v odločanje posameznim državam.

Snovalec odločitve o odpravi zagotovljene pravice do splava, vrhovni sodnik Samuel Alito, je izjavil, naj si ženske pač izvolijo takšne politične predstavnike, ki bodo podprli pravico do splava, če to želijo, in v Kansasu se je to zgodilo.

"Ekstremna odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi Roe proti Wadu, ogroža zdravje in življenje žensk. Nocoj so Američani o tem nekaj rekli. Volivci Kansasa so prišli v rekordnem številu, da zavrnejo skrajna prizadevanja za spremembo ustave, da ženskam vzamejo pravico do izbire in odprejo vrata za prepoved. Izid referenduma potrjuje, kar vemo: večina Američanov se strinja, da morajo imeti ženske dostop do splava in pravico, da same odločajo o svojem zdravju," je sporočil predsednik ZDA Joe Biden.

Po ZDA so v torek spet potekali strankarske volitve za kandidate za novembrske kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata ter referendumi, med katerimi je najbolj odmeval prav tisti v Kansasu. Volilna udeležba je bila tam glede na izjave pristojnih visoka za strankarske volitve in je bila podobna tisti na predsedniških volitvah.

Izkazalo se je, da je vprašanje splava večja motivacija za demokratske volivce kot pa za republikanske, in demokrati upajo, da bo tako tudi novembra.

Klinike za splav lahko pomagajo še naprej

Praktična posledica odločitve večine volivcev Kansasa je to, da lahko klinike za splav v državi delujejo še naprej in lahko pomagajo tudi ženskam iz Misurija, Oklahome, Teksasa in drugih držav, kjer je splav prepovedan, odkar je vrhovno sodišče 24. junija razveljavilo lastno odločitev v primeru Roe proti Wadu iz leta 1973.

Izid referenduma naj bi bil presenečenje, ker je Kansas zanesljiva republikanska država, kjer je Donald Trump v letih 2016 in 2020 zmagal z veliko večino glasov, republikanci pa imajo v državnem kongresu več kot trdno večino. Referenduma so se v veliko večjem številu kot po navadi udeležili mladi, predvsem pa ženske.

Izid glasovanja je prišel po tem, ko je pravosodno ministrstvo ZDA prav tako v torek vložilo tožbo proti zvezni državi Idaho zaradi omejevanja dostopa do splava. To naj bi bila le prva v vrsti tožb proti republikanskim državam, ki so naredile enako.

Ministrstvo toži Idaho, ker prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti tudi v primeru ogroženosti življenja nosečnice oziroma onemogoča zdravljenje nosečnice, če bi to ogrozilo zarodek.

Kansas: Zavrnili odpravo pravice do splava