Joe Biden. Foto: EPA
Joe Biden. Foto: EPA

"To, da še vedno dovolimo prodajo polavtomatskih pušk, je bizarno. Skušal se bom znebiti jurišnega orožja," je v četrtek dejal Biden.

Ameriško javno mnenje je le rahlo naklonjeno strožjim ukrepom na tem področju. Okrog 30 odstotkov vprašanih zavrača spremembe, okrog 14 odstotkov pa si želi še manj regulacij.

Spremembe orožarske zakonodaje po zadnji anketi univerze Chicago za tiskovno agencijo AP podpira nekaj več kot 50 odstotkov Američanov. Bistveno bolj naklonjeni zaostritvam zakonodaje so volivci demokratov.

Tisti, ki v ZDA nasprotujejo zaostrovanju orožarske zakonodaje, to po navadi utemeljujejo z drugim amandmajem k ameriški ustavi, ki pravi, da imajo ljudje pravico do posesti orožja.

Ne glede na Bidnove izjave bodo kongresni republikanci to pravico ščitili še naprej, kar je v interesu orožarskega lobija, to pa zahtevajo tudi njihovi volivci. Demokrati prepovedi najbrž ne bodo spravili skozi kongres, saj bodo imeli prihodnje leto v predstavniškem domu manjšino sedežev.

Debata okrog orožja se po navadi okrepi po množičnih strelskih napadih. V zadnjem mesecu sta v ZDA odmevala napad na LGBTQ-klub v Colorado Springsu, kjer je napadalec s polavtomatsko puško ubil pet ljudi, in napad v Virginiji, kjer je vodja izmene v Walmartu s pištolo ubil šest sodelavcev in na koncu ubil še sebe.

Strelec v Colorado Springsu sam sebe opredeljuje kot spolno neopredeljenega moškega in bo mogoče razložil kaj več, ker je napad preživel in se sooča z dosmrtnim zaporom. Napadalec v Virginiji pa je pustil za seboj poslovilno sporočilo, v katerem izraža jezo nad sodelavci, ki so se norčevali iz njega.

"Oprostite vsi skupaj, saj nisem načrtoval tega in prisežem, da se je vse skupaj povezalo, kot da me je vodil satan. Moja edina želja je, da bi lahko začel od začetka in da bi moja starša bila bolj pozorna na moje družabne pomanjkljivosti," je na svojem telefonu napisal Andre Bing. Pri t. i. družbenih pomanjkljivostih gre za težave v navezovanju stikov z ljudmi, pomanjkljivo nebesedno komunikacijo in težave pri vzpostavljanju in ohranjanju odnosov. Bing je pištolo, s katero je moril, kupil na zakonit način.