Biden na srečanju z demokratskimi guvernerji prek videopovezave, na katerem je opozoril na možnost pregona nosečnic, ki bodo splav želele opraviti v drugi zvezni državi. Foto: Reuters
Biden na srečanju z demokratskimi guvernerji prek videopovezave, na katerem je opozoril na možnost pregona nosečnic, ki bodo splav želele opraviti v drugi zvezni državi. Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je konec junija razveljavilo 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je ženskam v ZDA zagotavljala pravico do splava. Leta 1973 je vrhovno sodišče ZDA v primeru Roe proti Wade razsodilo, da imajo ženske pravico do splava v prvih treh mesecih nosečnosti, v drugem in tretjem trimesečju pa je omogočilo omejitve in prepoved splava.

Sorodna novica Ameriške korporacije delavkam obljubljajo kritje potnih stroškov za opravljanje splava

Urejanje področja pravice do splava je z razveljavitvijo sodbe zdaj v popolni pristojnosti posameznih zveznih držav. 13 republikanskih zveznih držav je imelo že sprejete zakonodaje, ki prepovedujejo splav in so začele veljati z razveljavitvijo Roe proti Wade.

Nekatere zvezne države prepovedujejo splav tudi v primerih posilstva ali incesta. V nekaterih zveznih državah, kot so Louisiana, Utah in Florida, so sicer sodišča po pritožbah začasno, za nekaj dni ali tednov, blokirala izvajanje teh zakonov.

New York namerava pravico do splava zapisati v ustavo

Ameriška zvezna država New York je v petek začela postopek zapisa pravice do umetne prekinitve nosečnosti in dostopa do kontracepcije v ustavo zvezne države, poroča STA.

Zakonodaja New Yorka že dovoljuje splav, vendar bi ta poteza pomenila še dodatno pravno zaščito za ta poseg.

Po sprejetju v senatu bo zakonodajni predlog poslan v državno skupščino New Yorka, kjer naj bi bil po pričakovanjih prav tako sprejet. Volivci bodo nato o njem glasovali neposredno na referendumu.

Biden: Skušali bodo aretirati ženske, ki bodo prestopile mejo

Ženske v državah, kjer je splav prepovedan ali omejen, bodo v primeru potrebe po opravljanju umetne prekinitve nosečnosti prisiljene prečkati meje zveznih držav v dele ZDA, kjer je postopek še vedno zakonit.

Ameriški predsednik Biden ja na srečanju z demokratskimi guvernerji izrazil prepričanje, da bodo v nekaterih zveznih državah ženske, ki bodo prestopile državne meje zaradi dostopa do splava, skušali tudi aretirati. "Mislim, da ljudje ne verjamejo, da se bo to zgodilo. Vendar se bo zgodilo," je dejal in ženskam obljubil zaščito njegove administracije.

Klinika za opravljanje splava v mestu Tulsa v zvezni državi Oklahoma. Foto: Reuters
Klinika za opravljanje splava v mestu Tulsa v zvezni državi Oklahoma. Foto: Reuters

Google bo brisal lokacijske podatke ob obisku klinike za splav

Tehnološki velikan Google je medtem napovedal, da bodo v naslednjih tednih iz svojih podatkovnih zbirk začeli brisati podatke o lokaciji, če bo oseba obiskala kliniko za opravljanje splava.

Informacije bodo začeli brisati, ko bodo njihovi sistemi zaznali pot v kliniko za splav, svetovalni center za nosečnost, zavetišče za žrtve nasilja v družini ali druge ustanove, ki nudijo "še posebej osebne" storitve.

Do odločitve prihaja po opozorilih, da bi policija lahko pridobila sodni nalog za dostop do podatkov o geolokaciji ali zgodovini brskanja posameznih uporabnikov, s čimer bi pridobili informacije o načrtih za opravljanje splava.

Biden obljublja dostop do tablet po vseh ZDA

Biden je še napovedal, da bo njegova administracija zagotovila dostop do tablet za opravljanje splava tudi v zveznih državah, kjer je splav prepovedan.

Proizvajalec tovrstnih tablet GenBioPro Inc se je medtem v zvezni državi Misisipi pritožil proti prepovedi prodaje tablet. Trdijo, da dovoljenje za uporabo s strani Ameriške administracije za hrano in zdravilo (FDA) izniči prepoved v posamezni zvezni državi.

Kaj se bo zgodilo po novembru?

Ameriški predsednik je guvernerjem še dejal, da bi le zmaga demokratov na novembrskih vmesnih volitvah kongresu dala moč, da ponovno vzpostavi pravico do splava na zvezni ravni.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da predsedniku Bidnu podpora pada. Padati mu je začela ob ponesrečenem umiku ZDA iz Afganistana, od takrat naprej pa niha med 35 in 40 odstotki in je s tem še nižja od podpore predhodnika Donalda Trumpa.

Anketa inštituta Harris in univerze Harvard ugotavlja, da si kar 71 odstotkov prebivalcev ZDA ne želi, da bi Biden čez dve leti kandidiral za nov mandat. Njegovega novega mandata si želi le 29 odstotkov Američanov.