V ponedeljek so se zagovorniki pravice do splava odpravili do domovanja konservativnega sodnika Samuela Alita v Alexandrii, ki je glasoval za odpravo te pravice. Foto: Reuters
V ponedeljek so se zagovorniki pravice do splava odpravili do domovanja konservativnega sodnika Samuela Alita v Alexandrii, ki je glasoval za odpravo te pravice. Foto: Reuters

Louisiana je ena izmed 13 ameriških zveznih držav, ki so imele vnaprej pripravljene zakonodajo za prepoved splava, ki bi lahko začela veljati takoj za tem, ko je vrhovno sodišče v petek razveljavilo 50 let staro razsodbo Roe proti Wade. Ta je ženskam v ZDA zagotavljala pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Louisianska zakonodaja, ki je bila sprejeta že leta 2006, bi popolnoma prepovedala umetno prekinitev nosečnosti, tudi v primerih posilstva ali incesta. Sodnik okrožnega sodišča v Orleansu Robinson Giarruso je zdaj začasno ustavil izvajanje tega zakona.

V ponedeljek je organizacija Center za reproduktivne pravice vložila tožbo, v kateri je trdila, da v zakonodaji ni "ustavno zahtevanih zaščitnih ukrepov za preprečevanje samovoljnega izvrševanja", zaradi česar je "nična zaradi nejasnosti".

Naslednja obravnava louisianske zakonodaje je predvidena za 8. julij, poroča BBC. Tri klinike za izvajanja splava v Louisiani bodo tako lahko še najmanj do takrat opravljale umetno prekinitev nosečnosti.

Leta je 1973 je vrhovno sodišče ZDA v primeru Roe proti Wade razsodilo, da imajo ženske pravico do splava v prvih treh mesecih nosečnosti, v drugem in tretjem trimesečju pa je omogočil omejitve in prepoved splava.

Zdaj je sodišče z razveljavitvijo lastne odločitve, stare 49 let, posameznim zveznim državam omogočilo tudi prepoved splava pred 12. tednom nosečnosti.

Številne države imajo zakone, ki so bili že sprejeti in začnejo veljati z razveljavitvijo odločitve v primeru Roe proti Wade. Druge države imajo shranjene zakone glede splava iz obdobja pred letom 1973, ki bi lahko spet začeli veljati.

V Utahu zakonodajo zadržali za 14 dni

Tudi v zvezni državi Utah je sodna oblast zadržala izvajanje vnaprej pripravljenega zakona za prepoved splava. Zadržanje je predvideno za 14 dni, naslednja obravnava bo 11. julija. Pritožba za blokado uveljavljanja nove zakonodaje je bila vložena tudi v Ohiu.

Na Floridi, v tretji najštevilčnejši zvezni državi ZDA, je sodišče v ponedeljek razpravljalo o pritožbi skupine za pravico do splava in klinik, da blokira zakonodajo, ki bi prepovedala splav po 15. tednu nosečnosti. V tej zvezni državi so imeli pravico do splava skoraj 40 let zagotovljeno z lokalno ustavo. Zdajšnji republikanski guverner Ron DeSantis si prizadeva po vzoru zakona v Misisipiju prepovedati splav po 15. tednu nosečnosti.

Umetna prekinitev nosečnosti ostaja vprašanje, ki razdvaja Američane. Nedavna raziskava inštituta Pew je pokazala, da dve tretjini odraslih večinoma podpirata pravico do splava, medtem ko jih tretjina meni, da bi moral biti nezakonit.

Okrepljena vloga centrov za odvračanje od splava

Razveljavitev sodbe Roe proti Wade je medtem še okrepila vlogo več sto "centrov za krizno nosečnost" po ZDA, poroča Yahoo News. Čeprav te, pogosto s Cerkvijo povezane ustanove, nudijo informacije o splavu in brezplačno testiranje nosečnosti, je njihov namen odvračati nosečnice od splava. V mestu Charleston je bil tovrstni center tik ob edini klinike za splave v Zahodni Virginiji. Takoj po petkovi odločitvi vrhovnega sodišča so sporočili, da ukinjajo informacije in izvajanje splava, bodo pa že naprej zagotavljali kontracepcijska sredstva in zdravljenje spolno prenosljivih bolezni.

V Izraelu poenostavili dostop do tablete za splav

Sorodna novica Po razsodbi ameriškega vrhovnega sodišča se že zapirajo klinike, kjer izvajajo splave

V Izraelu so medtem v odzivu na "žalostno" odločitev ameriškega sodišča olajšali dostop do splava, poroča Guardian. Nova pravila, ki jih je odobril parlamentarni odbor, ženskam omogočajo poenostavljen dostop do tablet za splav v univerzalnem zdravstvenem sistemu in odpravljajo dolgoletno zahtevo, da se ženske fizično pojavijo pred posebnim odborom, preden jim je dovoljeno prekiniti nosečnost.

Izraelski zdravstveni minister Nican Horovic, ki vodi malo liberalno stranko Merec, je dejal, da je odločitev ZDA pravice žensk potisnila nazaj v preteklosti. "Ženska ima popolno pravico do svojega telesa. Odločitev scotusa (vrhovnega sodišča), da zanika ženski pravico do izbire nad lastnim telesom, je žalosten proces represije nad ženskami, ki premika voditelja svobodnega in liberalnega sveta (ZDA, op. a.) 100 let nazaj," je dejal. Splav je v Izraelu široko dostopen in veliko manj sporen kot v ZDA, kljub temu pa ženske nimajo samodejne pravice do splava.