Biden je sprejeti sveženj označil za
Biden je sprejeti sveženj označil za "zgodovinski". Foto: Reuters

"Država se lahko spremeni in to je to, kar se zdaj dogaja," je poudaril Biden v nagovoru ob podpisu zakona.

Demokrati upajo, da jim bo ta zakon prinesel prednost na vmesnih kongresnih volitvah novembra, in poudarjajo, da gre za pomembno znižanje stroškov zdravstva za navadne Američane, obdavčitev podjetij, ki se davkom izogibajo, in boj proti globalnemu segrevanju.

"Gre za jutri. Gre za to, da omogočimo napredek in blaginjo ameriškim družinam. In da pokažemo Ameriki in Američanom, da demokracija v Ameriki še vedno deluje," je dejal predsednik.

Biden je imel sicer na začetku mandata januarja lani veliko večje ambicije za tovrsten zakon, ki so predvidevale 3500 milijard dolarjev porabe za iste namene. Na koncu so v kongresu odobrili zakon s skoraj štirikrat manjšim zneskom.

Kljub temu pa so demokrati z Bidnom na čelu s sprejetjem tega zakona dosegli zelo veliko politično zmago. Najprej jim je uspelo v razdeljenem senatu, kjer je morala odločilni, 51., glas za večino prispevati podpredsednica ZDA Kamala Harris, nato pa so zakonodajo v petek potrdili še v predstavniškem domu.

Enotno nasprotovanje republikancev

Republikanci so bili ves čas sicer enotno proti predlogu. Trdijo, da gre za škodljiv zakon, ki bo z višjimi davki uničil ameriške družine, čeprav nihče, ki ne zasluži več kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo plačal višjih davkov.

Predlog zakona sicer med drugim predvideva 375 milijard dolarjev v desetih letih za spodbude podjetjem in potrošnikom, da se preusmerijo na čisto energijo, 64 milijard bo šlo posameznikom za pomoč pri zdravstvenem zavarovanju za naslednja tri leta, upokojenci z diabetesom za inzulin ne bodo plačevali več kot 35 dolarjev na mesec, za zdravila na recepte pa iz lastnega žepa ne več kot 2000 dolarjev letno.

Nov 15-odstotni davek na dobičke korporacij in nekaj drugih davkov, kot je davek na odkup lastnih delnic podjetij, naj bi proračunu v desetih letih – skupaj s tem, kar bo vlada prihranila z nižjimi cenami zdravil – zagotovili 740 milijard dolarjev dodatnih prihodkov.

Za to bo treba okrepiti zvezno davkarijo, ki ji bodo namenili dodatnih 80 milijard dolarjev v desetih letih in še 87.000 dodatnih zaposlitev.

Biden podpisal zgodovinski sveženj zakonov