Biden je bil odločen, glasen in šaljiv, republikance pa pripeljal do tega, da so glasno zanikali naklep o zmanjšanju pokojninskih ugodnosti. Foto: Reuters
Biden je bil odločen, glasen in šaljiv, republikance pa pripeljal do tega, da so glasno zanikali naklep o zmanjšanju pokojninskih ugodnosti. Foto: Reuters

Ameriški analitiki so se strinjali, da je šlo za enega doslej najbolj interaktivnih govorov o položaju v državi v zgodovini ZDA. Tako kot pred leti Baracka Obamo so republikanci Bidna glasno zmerjali z lažnivcem, in predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy je moral kolegom kot razposajenim najstnikom z obrazno mimiko pošiljati znamenja, naj se umirijo.

Biden se je na nemire odzval z nasmehom in improvizacijo. Le ko so kričali, da je kriv za 70.000 mrtvih na leto zaradi mamila fentanil, ker ni zavaroval meja, je šel hitro naprej. Večino govora je namenil "delavskim" temam in se pohvalil, da se pod njim vračajo industrijska delovna mesta, za katera so govorili, da so za večno šla v tujino.

Nove trgovinske spore si bo nakopal na glavo z napovedjo, da bodo odslej morali vsi javni zvezni gradbeni projekti uporabljati le materiale, ki so bili narejeni ZDA.

Analitiki so se strinjali, da je šlo za govor politika, ki bo kmalu napovedal kandidaturo za drugi štiriletni mandat. Pritisnil je namreč na vse gumbe, ki ganejo povprečnega volivca, ko je dejal, da imajo določena podjetja ljudi že predolgo za norce, ko jim zaračunavajo razne neupravičene takse in zamudne obresti.

Zunanji politiki ni posvečal veliko časa, razen tega, da je omenil rusko vojno proti Ukrajini in se pri tem pohvalil, da je poskrbel za enotnost zveze Nato. Na oblast je prišel v času, ko so se po svetu krepile avtokracije, zdaj pa je zatrdil, da so demokracije spet v vzponu, in zagotovil, da se bo postavili zoper naraščanje kitajskega vpliva.

Bidnov govor je trajal 79 minut. Foto: Reuters
Bidnov govor je trajal 79 minut. Foto: Reuters

Številni posebni gostje

Govor so prišli poslušat člani kongresa, nekateri člani vrhovnega sodišča in celo dva upokojena vrhovna sodnika, člani vlade in posebni gostje, ki so sedeli skupaj s prvo damo Jill Biden na galeriji kongresne dvorane in jih je Biden izkoristil za poudarjanje posameznih delov govora.

Tam je bila spet ukrajinska veleposlanica Oksana Makarova, ki jo je pozval, naj vstane, ko je govoril o "morilskem napadu" ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino. "Putinova invazija je bila preizkus generacije, za Ameriko. Bomo branili demokracijo? Smo. Poenotili smo Nato, zgradili svetovno koalicijo," je med drugim poudaril Biden. Na koncu je še glasno dodal, da tisti, ki stavijo proti Ameriki, spet ugotavljajo, kako napačna odločitev je to.

Na galeriji je bil tudi pevec skupine U2 Bono, ki je znan po svojem humanitarnem delu, ter več gostov v povezavi z Bidnovo zdravstveno, izobraževalno in ekonomsko politiko. Prišli so starši Tyreja Nicholsa, ki so ga pred kratkim v Memphisu ubili policisti, kar je poudarilo potrebo po policijskih reformah.

Biden je opozoril na starše umrle odvisnice od mamil, prišla je tudi Amanda Zurawski iz Teksasa, ki je skoraj umrla, potem ko si ji zdravniki zaradi strogega zakona proti splavu niso upali nuditi zdravniške pomoči. Biden je kongres pozval, naj uzakoni pravico do splava, in zagotovil, da bo dal veto na vsak zakonski poskus kratenja te pravice.

Poseben gost je bil tudi mož nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi Paul Pelosi, ki še vedno okreva, potem ko ga je pretepel neuravnovešeni vlomilec. Tam je bil tudi Brandon Tsay, ki je letos v Kaliforniji preprečil nadaljevanje množičnega strelskega pokola, ko je razorožil strelca.

Biden je oba izkoristil za poziv proti nasilju in sovraštvu ter za poostritev zakonodaje proti orožju, na primer s prepovedjo polavtomatskih pušk. "Ekstremizmu ne smemo nikjer dati zavetišča," je dejal.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah Bidna podpira 41 odstotkov Američanov, kar je najmanj v času njegovega predsedovanja. Foto: Reuters
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah Bidna podpira 41 odstotkov Američanov, kar je najmanj v času njegovega predsedovanja. Foto: Reuters

Na milijone novih delovnih mest

Govor je začel mimo scenarija s šalo na račun McCarthyja, da ga bo spravil v težave, ker se res veseli sodelovanja. Republikanci grozijo, da ne bodo povišali meje javnega dolga, kar bi ZDA in svet lahko spravilo v gospodarske težave. Biden je med govorom ponovil, da o tem ne bo razprave.

Največ je govoril o gospodarskem okrevanju po pandemiji koronavirusa, rekoč, da je bilo ustvarjenih 12 milijonov novih delovnih mest.

Na republikanski strani dvorane je vladala popolna tišina, ko je omenil napad privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na kongres. "Pred dvema letoma se je naša demokracija spopadala z največjo grožnjo od državljanske vojne. Nekaj modric je ostalo, vendar naša demokracija ostaja cela," je dejal Biden.

Poudaril je, da demokrati in republikanci lahko sodelujejo, in v dokaz ponudil 300 zakonov s podporo obeh strank, ki jih je podpisal v zadnjih dveh letih.

V govoru je poudarjal, da je srednji razred hrbtenica države. Poudaril je, da nihče s plačo, nižjo od 400.000 dolarjev na leto, ne bo doživel povišanja davkov, čeprav se je zavzel za povišanje davkov na odkupovanje lastnih delnic podjetij, ki bogatijo vlagatelje, namesto da bi se ta denar investiral dalje. Predvsem je bil kritičen do naftnih in farmacevtskih podjetij, ki pobirajo rekordne dobičke na račun navadnih ljudi.

Na trenutke je zvenel kot Trump, ko je govoril, da vlagajo v industrijska delovna mesta v ZDA in da ne bodo več odvisni od čipov iz tujine. Zahvalil se je republikancem, ki so glasovali za zakon o obnovi infrastrukture, s pomočjo katerega so že zagnali 20.000 nujnih projektov. Tiste, ki so glasovali proti, vendar se doma pri volivcih hvalijo z zvezno porabo za projekte, pa je zbodel, da se vidijo pri naslednjem rezanju traku.

Pohvalil se je, da je omejil stroške inzulina za upokojene diabetike na največ 35 dolarjev na mesec in kongres pozval, naj to stori za vse preostale mlajše diabetike, ki da jih farmacevtska podjetja odirajo. "Naj ne bo pomote – če boste skušali povišati cene zdravil na recepte, bom vložil veto," je dejal.

Podnebne spremembe je označil za grožnjo obstoju človeštva in zakon o boju proti inflaciji poudaril kot največjo naložbo v zeleno energijo v zgodovini.

Republikanci so prekinjali predsednikov govor in med glasnejšimi je bila kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene, ki je znana po zagovarjanju teorij zarot in podpiranju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Republikanci so prekinjali predsednikov govor in med glasnejšimi je bila kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene, ki je znana po zagovarjanju teorij zarot in podpiranju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Znižanje proračunskega primanjkljaja

Republikanci v dvorani so godrnjali, ko je dejal, da je Trumpova vlada povečevala proračunski primanjkljaj štiri leta zapored, v njegovih dveh letih pa so ga znižali za 1700 milijard dolarjev. Z nasmehom jim je priporočil, naj si pogledajo podatke.

Opozoril je tudi na razne posebne takse letalskih družb in dejal, da jih njegova vlada sili, naj potnikom vrnejo denar, če ima letalo zamudo ali če je polet odpovedan. Kot je dodal, je bankam preprečil oderuške obresti za prekoračenje limita in zamude pri plačevanju dolga na kreditnih karticah, vendar pozval k sprejetju celovitega zakona na tem področju.

Pozval je še k sprejetju zakona za olajšanje sindikalnih združevanj, uvedbi pravice do bolniškega dopusta in otroškega varstva, dostopnega stanovanja, nege starejših in povišanju učiteljskih plač. Pozval je tudi k nadaljevanju financiranja ukrepov proti pandemiji covida-19 ter se pohvalil, da njegova vlada uspešno lovi tiste, ki so zlorabljali proračunsko pomoč podjetjem in posameznikom v času krize.

Zavzel se je za potrditev zakona o enakopravnosti, ki bo ščitil pripadnike LGBT-skupnosti, še posebej mlade transspolne osebe, in pozval vse skupaj, naj povečajo prizadevanja za boj proti raku.
"Nekaj let sem že tu, ampak še nikoli nisem bil večji optimist glede ameriške prihodnosti. Samo spomniti se moramo, kdo smo. Ničesar ni, česar ne zmoremo, če stopimo skupaj," je dejal Biden in zatrdil, da je položaj v državi trden.

Za republikanski odgovor na Bidnov govor je poskrbela nekdanja tiskovna predstavnica Trumpove Bele hiše in sedanja guvernerka Arkansasa, 40-letna Sarah Huckabee Sanders, sicer hči nekdanjega guvernerja iste države Mika Huckabeeja.

Bidnov govor je označila za pravljico in dokaz, da vodi ponorelo levičarsko politiko. Predsednik s kratenjem svoboščin in vsiljevanjem leve kulturne vojne slabi ZDA, je namreč prepričana republikanska guvernerka.

Biden imel govor o stanju v ZDA