Tajvan je ujet med ameriške in kitajske interese. Foto: Reuters
Tajvan je ujet med ameriške in kitajske interese. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali bi ameriški vojaki v nasprotju z dogajanjem v Ukrajini dejansko branili Tajvan, je Biden odgovoril z "da".

Biden je podobno izjavo dal že maja, ko je zatrdil, da bi v primeru kitajskega napada na Tajvan ameriška vojska posredovala.

Ob tem pa je ponovil, da Washington ne podpira neodvisnosti otoka in da ostaja zavezan politiki enotne Kitajske. "Velja politika ene Kitajske, Tajvan pa sam sprejema odločitve o svoji neodvisnosti. Ne spodbujamo njihove neodvisnosti, to je njihova odločitev," je dodal. Kmalu za tem se je oglasila tudi Bela hiša, ki je poudarila, da se ameriška politika do Tajvana ne spreminja.

ZDA s Tajvanom nimajo uradnih diplomatskih odnosov, ohranjajo pa tesne povezave in otoku dobavljajo orožje. Na začetku septembra so tako ZDA in Tajvan sklenili dogovor v vrednosti več kot milijardo dolarjev, po katerem bo Washington otoku poslal orožje in obrambni sistem. Poteza je razjezila Kitajsko.

Po Bidnovem intervjuju se je oglasilo tajvansko zunanje ministrstvo, ki se je ameriškemu predsedniku zahvalilo za "izjemno trdna varnostna zagotovila", in dodalo, da bo Tajvan še naprej krepil svoje zmožnosti za samoobrambo.

Peking: Izjave so v nasprotju s politiko Washingtona

Na Bidnovo izjavo se je že odzval tudi Peking in predsednika opozoril, da so njegove izjave v nasprotju s politiko Washingtona glede Tajvana. "Ameriške pripombe resno kršijo pomembno zavezo ZDA, da ne bodo podpirale tajvanske neodvisnosti, in pošiljajo napačno sporočilo tajvanskim separatističnim silam za neodvisnost," je na redni novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mao Ning.

Hkrati je poudaril, da si je Kitajska pripravljena iskreno prizadevati za možnost mirne združitve in da ne bo dopuščala dejavnosti, katerih cilj je razdelitev države. "Pozivamo ameriško stran, naj se v celoti zaveda izjemnega pomena in velike občutljivosti tajvanskega vprašanja ter uresniči zavezo voditeljev ZDA, da ne bodo podpirali tajvanske neodvisnosti," je še dodal.

Kitajski pritisk po obisku Pelosijeve

Odnosi med ZDA in Kitajsko zaradi Tajvana so se še bolj zaostrili avgusta, ko je Tajvan obiskala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Biden je takrat dejal, da njena pot "ni bila dobra odločitev", piše BBC.

Kitajska je v odgovor začela vojaške vaje v bližini Tajvana, ki so bile ene najobsežnejših od sredine 90. let prejšnjega stoletja. Od takrat vzdržuje vojaški pritisk s povečano namestitvijo vojaških ladij in letal v Tajvanski ožini.

Biden namerava znova kandidirati

Biden je v intervjuju še napovedal, da namerava vnovič kandidirati za predsednika države, a je opozoril, da je še prezgodaj za dokončno odločitev. Hkrati je dodal, da je trenutno osredotočen predvsem na opravljanje svojega dela.

Prav tako je v intervjuju naznanil, da je pandemije covida-19 v ZDA konec.