Kitajska si lasti suverenost nad Tajvanom. Foto: Reuters
Kitajska si lasti suverenost nad Tajvanom. Foto: Reuters

Med politiki, ki so jih prizadele sankcije, sta predstavnica Tajvana v ZDA Hsiao Bikim ter vodja skupine vladajoče stranke DPP v tajvanskem parlamentu Ker Čjenming.

Po navedbah Pekinga, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA, so politiki, proti katerim so uvedli sankcije, separatisti, ki so sodelovali in načrtno povzročili napetosti v Tajvanski ožini.

Tajvansko zunanje ministrstvo je v odziv na odločitev Pekinga sporočilo, da je Tajvan demokratičen in da se Kitajska ne more vmešavati v njegove notranje razmere. Dodali so, da ne morejo sprejeti "groženj od avtoritarnih in totalitarnih sistemov".

Kitajske oblasti so sankcije uvedle, potem ko je tajvanska predsednica Caj Ingven v ponedeljek sprejela pet poslancev ameriškega kongresa. Pred dvema tednoma je dodatne napetosti v odnosih med Kitajsko in Tajvanom ter ZDA in Kitajsko povzročil obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu.

Kitajska je v odgovor tako na obisk Nancy Pelosi kot na obisk delegacije kongresa v Tajvanski ožini izvedla tudi vojaške vaje.

23-milijonski Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami.