V skladu z Bidnovim tako imenovanim
V skladu z Bidnovim tako imenovanim "ameriškim načrtom reševanja" bi večina Američanov neposredno prejela po 1400 ameriških dolarjev (1161,92 evra) pomoči. Foto: Reuters

Načrt proračuna je potrdil senat, nato pa še predstavniški dom. Potrdili so načrt proračuna, ki bo demokratom omogočil, da bodo sveženj pomoči ob pandemiji covida-19 v prihodnjih tednih lahko sprejeli tudi brez republikanske podpore. Pri tem je bil v senatu odločilen glas podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Predsednica predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi, je napovedala, da bo dokončni predlog zakona o pomoči med epidemijo sprejet do sredine marca, poroča BBC.

Kljub opozorilom svetovalcev s področja gospodarstva, ki so delovali že v času nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame, da je sveženj spodbud prevelik, Biden zagotavlja, da bo "ravnal hitro", poroča britanski BBC.

Biden napovedal, da bo ravnal hitro

V ponedeljek se je ameriški predsednik v Beli hiši srečal z desetimi republikanskimi senatorji in skušal z njimi doseči dogovor, njihovega predloga za pomoč v vrednosti 618 milijard dolarjev (512,90 milijarde evra) pa ni sprejel.

"Veliko ljudi izgublja upanje," je Biden dejal po srečanju z vodilnimi demokrati v kongresu in dodal: "Verjamem, da Američani trenutno iščejo pomoč pri svoji vladi, da opravimo svoje delo, da jih ne razočaramo. Torej bom ukrepal. Deloval bom hitro. To bi rad storil s podporo republikancev, a ti preprosto niso pripravljeni iti tako daleč, kot mislim, da moramo iti."

V skladu z Bidnovim tako imenovanim "ameriškim načrtom reševanja" bi večina Američanov neposredno prejela po 1400 ameriških dolarjev (1161,92 evra) pomoči.

Stanje na trgu dela v ZDA je slabše od pričakovanega, naraščanje števila delovnih mest je počasno, saj se je v državi z januarjem odprlo le 49.000 novih delovnih mest. Foto: Reuters
Stanje na trgu dela v ZDA je slabše od pričakovanega, naraščanje števila delovnih mest je počasno, saj se je v državi z januarjem odprlo le 49.000 novih delovnih mest. Foto: Reuters

Gospodarstvo v krizi

Stanje na trgu dela v ZDA je slabše od pričakovanega, naraščanje števila delovnih mest je počasno, saj se je v državi z januarjem odprlo le 49.000 novih delovnih mest, poroča BBC.

Sorodna novica Biden išče pot za čim širšo podporo tretjemu svežnju; Buttigieg bo minister za promet

Trenutno je v ameriškem gospodarstvu približno 10 milijonov delovnih mest manj kot jih je bilo pred pandemijo, med katero je umrlo več kot 450.000 prebivalcev s covidom-19.

"Ali bomo milijonom Američanov, ki so ostali brez dela – mnogi so brez službe že šest mesecev ali dlje –, in ki jih je ta gospodarska in javnozdravstvena kriza prestrašila, rekli: ‘Ne skrbite, počakajte, stvari se bodo izboljšale’? To je trenutno odgovor, ki jim ga dajejo republikanci. Tega z mirno vestjo ne bi mogel odobriti," je dejal Biden.

Sprejemanje po hitrem postopku

Demokrati, ki imajo večino v obeh domovih ameriškega kongresa, nameravajo sprejetje svežnja pomoči pospešiti s postopkom, znanim kot usklajevanje proračuna. Tak predlog zakona je mogoče vložiti le enkrat na leto, sprejet pa je že z 51 glasovi v senatu namesto s 60 glasovi, ki se običajno zahtevajo.

Glavni ekonomski svetovalec nekdanjega ameriškega predsednika Obame Larry Summers meni, da zakon o spodbudah morda predlaga previsok sveženj pomoči. Foto: Pixabay
Glavni ekonomski svetovalec nekdanjega ameriškega predsednika Obame Larry Summers meni, da zakon o spodbudah morda predlaga previsok sveženj pomoči. Foto: Pixabay

Kdo je še proti?

Glavni ekonomski svetovalec nekdanjega ameriškega predsednika Obame Larry Summers ocenjuje, da zakon o spodbudah morda predlaga previsok sveženj pomoči. V časopisu Washington Post je opozoril na "takšne inflacijske pritiske, ki jih ta generacija še ni videla, kar bi lahko imelo posledice za vrednost dolarja in finančno stabilnost."

"Predvideni spodbudni ukrepi so koraki v neznano," je dodal Summers, ki je bil sicer tudi neuradni svetovalec Bidnove volilne kampanje. Toda Jared Bernstein, član Sveta Bidnovih ekonomskih svetovalcev, je za CNN dejal, da se Summers "globoko moti".

Medtem republikanski poslanec Michael Burgess iz Teksasa trdi, da kongres še ni porabil vseh 4000 milijard dolarjev (3319,76 milijard evra) prejšnjih olajšav za pandemijo. "Zakaj je nenadoma tako nujno, da sprejmemo nov sveženj v vrednosti 2000 milijard dolarjev?" je dejal.

Biden ne namerava odobriti obveščevalnih poročil za Trumpa

Ameriški predsednik Biden je v petek v odgovoru na vprašanje ameriške televizije CBS dejal, da nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo omogočil prejemanja rednih obveščevalnih poročil, kar so doslej nekdanjim predsednikom, ki so za to zaprosili, omogočili.

"Mislim, da ne bi smel dobivati obveščevalnih poročil. Raje ne bi ugibal na glas, zakaj ne, ampak mislim, da ni nobene potrebe za to. Kakšna vrednost bi bila v tem? Zakaj bi mu dajali obveščevalna poročila? Kakšen učinek ima, razen tega, da mu kaj uide in kaj pove na glas?" je dejal Biden. Trump doslej še ni formalno zaprosil za obveščevalna poročila. Do teh so sicer upravičeni nekdanji predsedniki ZDA, med drugim zato, da so seznanjenimi z dogajanjem in lahko, če je bilo potrebno, svetujejo nasledniku. Zakona o obveščevalnih poročilih nekdanjemu predsedniku sicer ni.

Nekdanja namestnica nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti v Trumpovi vladi Sue Gordon je zapisala, da Trump poročil ni bral, redno pa je dvomil o vsem, kar je prejel od ameriških obveščevalcev.

Trump ne bo prejemal obveščevalnih poročil