Sanders je spet osvojil največ glasov volivcev. Foto: Reuters
Sanders je spet osvojil največ glasov volivcev. Foto: Reuters

Po preštetih 95 odstotkih glasov je levičarski senator iz Vermonta osvojil 26 odstotkov od 280.000 glasov demokratov, ki so volili. 78-letnik, ki je svojo zmago razglasil za "začetek konca" ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je osvojil 1,6 odstotka oziroma 4.300 glasov več kot 40 let mlajši Buttigieg.

Sanders je po zmagi napovedal, da bo zgradil "še nikoli videno večgeneracijsko, večrasno politično gibanje", s katerimi bodo premagali Trumpa, poroča BBC.

Buttigieg pa se je zahvalil podpornikom in posvaril pred "polarizirano vizijo" politike in se predstavil kot sredinski politik.

Medtem ko je Buttigieg na prvih strankarskih volitvah v Iowi osvojil največ delegatov, pa je Sanders tudi takrat dobil nekaj tisoč glasov več. Volitve v Iowi so zaznamovale tehnične težave in zmeda pri štetju glasov. V New Hampshiru je postopek drugačen, saj volivci tam oddajo tajne glasovnice, ki jih prešteje država, ne stranka. Obe zvezni državi sta pretežno kmetijski in belski ter tako ne odražata ustrezno širšega demokratskega volilnega telesa.

70-letna Elizabeth Warren in 77-letni Joe Biden, ki sta bila pred volitvami pogosto izpostavljena kot kandidata z največ ali vsaj veliko možnostmi za zmago, sta bila šele četrta in peta. Elizabeth Warren je osvojila okoli 10 odstotkov, Biden pa okoli devet odstotkov glasov.

Od 24 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke poleti v Milwaukeeju, ki so na voljo v New Hampshiru, jih bo šlo devet Sandersu, zaradi majhne razlike prav toliko tudi Buttigiegu, Amy Klobuchar jih bo prejela šest.

Elizabeth Warren in Biden ne bosta prejela delegatov New Hampshira. Naslednje volitve bodo 22. februarja v Nevadi. 3. marca na t. i. supertorek bodo obsežne volitve v 15 zveznih državah in ozemljih, na katerih se bo razdelilo 1344 delegatov.

Iz vseh ZDA je na voljo 3979 delegatov, ki jih demokrati delijo proporcionalno, kar pomeni, da bo tekma za izbiro njihovega predsedniškega kandidata oziroma kandidatko izjemno dolga.

Iz tekme za predsedniško nominacijo sta medtem izstopila poslovnež Andrew Yang, ki je predlagal uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, in koloradski senator Michael Bennet.

V New Hampshiru zmagal Sanders