V Braziliji so letos po uradnih podatkih zabeležili že 76.720 gozdnih požarov, kar je največ od leta 2013. Po mnenju strokovnjakov je za požare v veliki meri odgovorno požiganje, s katerim kmetje pridobivajo površine za kmetovanje. Foto: Reuters

Brazilska vojska se bo tako podala v naravne rezervate, na katerih živi avtohtono prebivalstvo, kot tudi na obmejna območja v Amazoniji. Pomoč pri gašenju požarov v amazonskem pragozdu je ponudil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Po podatkih brazilskega nacionalnega inštituta za raziskovanje vesolja INPE je v sredo in četrtek izbruhnilo okoli 700 novih požarov, s čimer se je onesnaženost zraka v mestih še povečala.

Mercosur bo poleg Francije blokirala še Irska

Brazilski predsednik se je zaradi požarov znašel pod velikim pritiskom evropskih voditeljev. Francija je v petek sporočila, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika nasprotovala trgovinskemu sporazumu Mercosur, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka.

Poleg Francije je blokado trgovinskega sporazuma z Mercosurjem napovedala tudi Irska.

Več kot polovica požarov je zagorela v amazonskem pragozdu, z njimi pa se bodo spopadli pripadniki brazilske vojske. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek požare v amazonskem pragozdu označil za mednarodno krizo. Kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih gosti v Biarritzu, pa je pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu. Francosko predsedstvo je nato sporočilo, da države G7 že pripravljajo "konkretne ukrepe" glede požarov.

Macronov predlog sta podprli nemška vlada in EU

"Razsežnost požarov na amazonskem območju je šokantna in nevarna, ne samo za Brazilijo in druge prizadete države, temveč za celoten svet," je izjavil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert.

Na posledice požarov je opozorila tudi tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva, "ekstremno" zaskrbljenost je izrazil tudi britanski premier Boris Johnson.

Protesti pred brazilskimi veleposlaništvi

V več evropskih mestih so v petek potekali protesti, na katerih so zbrani izrazili nasprotovanje brazilskemu načinu spopadanja z ognjenimi zublji in mednarodno skupnost pozvali k ukrepanju.

Protestniki so se med drugim zbrali v Londonu, Amsterdamu, Dublinu, Berlinu, Lizboni in Madridu. Protesti so večinoma potekali pred poslopji brazilskih veleposlaništev, ponekod v sklopu mednarodnega protestnega gibanja Petki za prihodnost.