Floydov brat Philonise Floyd v ameriškem kongresu. Foto: Reuters
Floydov brat Philonise Floyd v ameriškem kongresu. Foto: Reuters

Floyda so v torek po šestih dneh spominskih slovesnosti od Minnesote, kjer je umrl, prek Severne Karoline, kjer se je rodil, do Teksasa, kjer je preživel večino svojega življenja, pokopali v predmestju Houstona poleg materinega groba.

Sorodna novica Nova ameriška revolucija - ukinitev sredstev za policijo?

Njegova smrt 25. maja je sprožila silovite proteste proti policijskemu nasilju po ZDA in v svetu ter pozive k reformam in boju proti rasizmu. Policist Derek Chauvin, ki je Floyda zadušil s pritiskanjem kolena na vrat, je obtožen nenaklepnega umora.

Obtožnica se sicer lahko še dopolni glede na nove informacije iz Minneapolisa, da sta se storilec in žrtev poznala, ker sta delala v istem lokalu kot redarja, Floyd pa naj bi Chauvina v preteklosti kritiziral, da pretirava z nasiljem pri delu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanji sodelavec Floyda in Chauvina v klubu El Nuevo Rodeo v Minneapolisu David Pinney je za televizijo CBS povedal, da sta se morilec in žrtev poznala in se nista marala. "Šlo je za to, da je bil Chauvin izjemno agresiven s strankami, s katerimi je imel težave. Zelo dobro sta se poznala in večkrat sprla," je dejal Pinney.

Lastnica kluba Maya Santamaria je že prej povedala, da je bil Chauvin izjemno agresiven, predvsem do temnopoltih. Odvetnik Floydove družine Benjamin Crump zaradi tega želi okrepitev obtožnice na naklepni umor, kar bi Chauvinu namesto s 40 leti zapora grozilo z dosmrtnim zaporom.

"Ne morem opisati bolečine"

Medtem pa je kongres nagovoril Philonise Floyd, ki je predstavnikom pravosodnega odbora opisal bolečino svoje družine, ko so gledali videoposnetek bratovega umiranja.

Protesti proti rasizmu so se razširili po vsem svetu. Foto: Reuters
Protesti proti rasizmu so se razširili po vsem svetu. Foto: Reuters

"Ne morem vam opisati bolečine ob gledanju posnetka. Ko gledaš umiranje starejšega brata, ki si ga občudoval vse življenje, kako umira in kliče na pomoč mamo. Utrujen sem od bolečine, ki jo čutim in utrujen od bolečine, ki jo čutim vsakič, ko brez razloga ubijejo temnopoltega. Prosim vas, da to ustavite. Ustavite bolečino," je dejal brat ubitega.

Predsednik odbora, demokrat Jerrold Nadler iz New Yorka, je pred zaslišanjem opozoril, da so pod velikim pritiskom ameriške javnosti. Izrazil je upanje, da to čutijo tudi republikanci in se bodo odzvali. "Potrebujemo resnične reforme in spremembe. Iskreno povedano mislim, da bo vsak, ki bo stal na poti reform, enostavno povožen," je dejal Nadler.

Demokrati so v kongresu že vložili predlog reform in še čakajo na izraz podpore republikancev. Ti so na zaslišanje v kongres povabili nekdanjega agenta tajne službe in konservativnega komentatorja Dana Bognina ter nekaj drugih prič, ki bodo predstavile položaj z vidika policije. S te strani se reforme, ki bi kaj spremenile, ne pričakujejo.

Floydov brat poziva k reformi policije