Kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh zanika vse tri obtožbe žensk o spolnih zlorabah. Foto: Reuters
Kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh zanika vse tri obtožbe žensk o spolnih zlorabah. Foto: Reuters
Julie Swetnick trdi, da je videla Kavanaugha, kako sta s prijateljem omamljala dekleta, da so jih lahko potem na zabavah skupinsko posilili. Ob tem pa ni navedla, ali sta bila med posiljevalci tudi onadva. Foto: Reuters
Donald Trump še vedno podpira svojega kandidata za vrhovnega sodnika. Foto: Reuters

Odvetnik domnevne žrtve Julie Swetnick Michael Avenatti je objavil njeno izjavo, v kateri trdi, da naj bi v 80. letih prejšnjega stoletja hodila na iste zabave kot Brett Kavanaugh, kjer ga je videla, da naj bi v opitem stanju otipaval dekleta in bil do njih nasilen, nekaterim naj bi tudi dvigoval oblačila, s čimer je izpostavil njihove zasebne dele telesa, poroča Guardian.

Julie Swetnic trdi, da je bil Kavanaugh na teh zabavah s sošolcem Markom Judgeem in da je bila sama kot srednješolka žrtev skupinskega posilstva na zabavi leta 1982 v zvezni državi Maryland, na kateri je bil tudi Kavanaugh.

"Bila sem priča dogodkom, ko sta Mark Judge in Brett Kavanaugh povzročila, da so dekleta postala omotična in dezorientirana, nato pa so jih fantje po sistemu vlakca 'skupinsko posilili' v stranski sobi ali spalnici," je v objavljeni izjavi zapisala Julie Swetnick. In še: "Približno leta 1982 sem bila tudi sama žrtev teh 'skupinskih' ali 'vlakcev' posilstev, pri katerih sta bila navzoča tudi Mark Judge in Brett Kavanaugh."

Vpletena obtožbe zanikala
Tako Mark Judge kot Brett Kavanaugh sta obtožbe zanikala. "Ne vem, kdo je ta oseba, to se ni nikoli zgodilo," je dejal Kavanaugh v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša, in dodal, da so obtožbe absurdne.

Odvetnik Swetnickove Michael Avenatti sicer zastopa tudi pornoigralko Stormy Daniels, ki trdi, da je imela spolno razmerje s Trumpom, in to v času, ko je njegova žena Melania rodila sina Barona.

Demokrati zahtevajo preložitev glasovanja
Medtem so demokrati v ameriškem senatu že pozvali k preložitvi glasovanja o Kavanaughu za novega vrhovnega sodnika. "Močno verjamem, da bi moral sodnik Kavanaugh odstopiti od kandidature. Če ne bo, pa naj vsaj preložijo zaslišanje in glasovanje, medtem ko FBI preiskuje vse te obtožbe," je dejal senator Chuck Schumer.

Imenovanja v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA so pomembna, saj lahko vrhovni sodniki na položaju ostanejo do svoje smrti. Vrhovno sodišče odloča o številnih spornih vprašanjih, kot so pravica do splava, nadzor nad orožjem in smrtna kazen.

Podpora predsednika
Kavanaugha bremenita že dve podobni obtožbi o spolnih zlorabah, ki jih odločno zanika. Še vedno ima podporo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki meni, da gre za politične obtožbe. Ameriški predsednik je podporo Kavanaughu zagotovil tudi danes, ko je na dan prišla že tretja obtožba.

V četrtek bo na senatnem odboru za pravosodje, ki odloča o Kavanaughovi nominaciji za vrhovnega sodnika, pričala tudi Christine Blasey Ford, ki ga je prva obtožila, da jo je leta 1982 skušal posiliti. Pred dnevi se je pojavila tudi Deborah Ramirez, ki Kavanaughu očita, da jo je spolno nadlegoval v 80. letih, ko sta bila oba študenta na univerzi Yale.