Notranjost Cijinega muzeja. Foto: Reuters/Evelyn Hockstein
Notranjost Cijinega muzeja. Foto: Reuters/Evelyn Hockstein
Foto: Reuters/Evelyn Hockstein
Foto: Reuters/Evelyn Hockstein

Muzej agencije Cia je bil ustanovljen leta 2002, nahaja se na njenem sedežu v Langleyju (Virginia, ZDA). Vsebuje več kot 3500 predmetov z operacij, ki jim je bila umaknjena stopnja tajnosti. Ne glede na to ni dostopen javnosti, so pa nekateri predmeti vidni na spletni strani muzeja.

Muzej je nedavno prenovil razstavo in priobčil predmete z nekaterih operacij, ki so v 75 letih delovanja agencije močno odmevale, poroča Reuters.

Sorodna novica ZDA sporočile, da so v Afganistanu ubile enega od voditeljev Al Kaide Ajmana Al Zavahirija

Med njimi je 30-centimetrski model domovanja nekdanjega vodje Al Kaide Ajmana Al Zavahirija. Z modelom je agencija predstavila predlog operacije predsedniku ZDA Joeju Bidnu. Biden je na tej podlagi operacijo odobril, ZDA so Al Zavahirija letos ubile z brezpilotnim letalom. "Tako hiter umik stopnje tajnosti je zelo neobičajen," je za Reuters pojasnila namestnica direktorja muzeja Janelle Neises.

"S predmeti povemo zgodbe. To je način, da smo lahko zelo iskreni in transparentni glede dela agencije, kar je včasih zelo težko," je dejala Neises, ki je skupaj z direktorjem Robertom Byerjem muzej predstavila medijem.

Namen muzeja je "osveščanje javnosti" in povečan dotok novincev v agencijo, ki je morda bolj znana po svojih škandalih, aferah kot po uspehih. Predstavniki Cie so na to navrgli, da so uspehi praviloma tajni, medtem ko spodletele operacije včasih pricurljajo v javnost.

Agencija je prejšnji teden celo zagnala podkast, s katerim želi odstrniti nekaj tančic v času, ko je "zaupanje v institucije vse redkejša dobrina".

Sorodna novica Foto in video: Ameriški specialci v Pakistanu ubili Osamo bin Ladna

Kaj še so postavili na razstavo? Jurišno puško AKM, ki jo je po navedbah Cie nosil Osama bin Laden, ko so ga ameriške posebne enote leta 2011 ubile v njegovem zatočišču v Abbottabadu (Pakistan). Usnjeno jakno nekdanjega predsednika Iraka Sadama Huseina, ki so jo našli ob prijetju leta 2003. Obleke pilotov vohunskih leta U-2 in A-12. Predmete z misije, v okviru katere je agencija poskusila pridobiti ostanke potopljene sovjetske podmornice K-129, še poroča Reuters.