Foto: EPA
Foto: EPA

Okrog 1000 diplomatov je namreč prijavilo nenavadne zdravstvene težave vse od prvih primerov leta 2016 v Havani. Vsa leta od takrat je sum ameriških oblasti padal zlasti na Rusijo, za katero so ugibali, ali na Američanih oziroma ameriških diplomatih v tujini preizkuša posebno novo orožje.

A neimenovani visoki predstavnik Cie je za časnik Washington Post zdaj zagotovil, da se preiskava sicer nadaljuje, a da doslej niso odkrili dokazov, da bi za napadi stala kakšna država.

"Ocenjujemo, da ni verjetno, da bi tuji dejavnik, vključno z Rusijo, vodil trajno svetovno kampanjo škodovanja ameriškemu osebju z orožjem ali mehanizmom," je povedal predstavnik Cie.

Simptomi t. i. havanskega sindroma zajemajo glavobol, vrtoglavico, poslabšanje vida, ravnotežja, izgubo sluha in prisluhe. Te simptome je od leta 2016 po besedah predstavnika Cie prijavilo okrog 1000 ameriških diplomatov, obveščevalcev in drugih državnih uradnikov na položaju v tujini. Med drugim tudi na Kitajskem, v Nemčiji, Srbiji, Avstriji, Švici, Franciji in Kolumbiji.

30 milijonov za zdravljenje domnevnih žrtev

Uradnega vzroka ni, se pa je ugibalo, da naj bi šlo za neke vrste usmerjene energetske napade. Direktor Cie William Burns naj bi že posvaril Rusijo, da bodo posledice, če odkrijejo, da je ona odgovorna za napade. Predsednik ZDA Joe Biden je decembra za zdravljenje domnevnih žrtev domnevnih napadov namenil 30 milijonov dolarjev.

Zunanji minister ZDA Antony Blinken je novembra potrdil, da so odločeni priti zadevi do dna. Incidenti so povzročili hudo fizično in psihološko škodo prizadetim, nekateri pa so imeli tudi poškodbe možganov.

Večino simptomov naj bi lahko pripisali že obstoječim težavam

Večino omenjenih simptomov bi lahko pripisali že prej obstoječim zdravstvenim težavam, okolju ali drugim dejavnikom, pa je zdaj dejal predstavnik Cie. "Nekaj deset najhujših primerov si ne znamo razložiti in jih bomo preiskovali naprej. Naše delo se nadaljuje," je dejal.

Washington Post poroča, da je drugi neimenovani uradnik vlade dejal, da je nerazložljivih primerov več kot le nekaj deset, napoveduje pa se več drugih preiskav, med drugim od neodvisnih izvedencev in drugih vladnih agencij.

Na uvodne ugotovitve preiskave so se kritično odzvali tisti, ki pravijo, da jih je sindrom prizadel, in Cio obtožujejo, da želi prezgodaj zapreti zadevo.

"Najnovejše poročilo Cie morda nosi oznako vmesno in lahko morda v nekaterih primerih odpre vrata za alternativne razlage. Vendar pa to za številne predane javne uslužbence, njihove družine in kolege zveni kot dokončno. Odločitev za objavo poročila v tem času in s temi odkritji zveni kot prelom zaupanja in spodkopavanje odločitve kongresa ter predsednika, da nam stojita ob strani pri ugotavljanju odgovornosti," je sporočila skupina Zagovorniki žrtev havanskega sindroma.

Tudi Blinken ni podprl sklepov Cie. "Še naprej bomo uporabljali vse vire in si prizadevali odkriti več o teh incidentih in sledila bodo druga poročila. Te ugotovitve ne postavljajo pod vprašaj dejstva, da naši kolegi poročajo o resničnih izkušnjah in trpijo resnične simptome," je sporočil Blinken.