Majhne trgovine bodo imele na voljo dve leti, da se prilagodijo novi zakonodaji, večja podjetja pa pol leta. Foto: Reuters
Majhne trgovine bodo imele na voljo dve leti, da se prilagodijo novi zakonodaji, večja podjetja pa pol leta. Foto: Reuters

Majhne trgovine bodo imele na voljo dve leti, da se prilagodijo popolni prepovedi vrečk, večja podjetja pa bodo morala plastične vrečke prenehati uporabljati v šestih mesecih, poroča BBC. V vmesnem času lahko prodajalci posameznemu kupcu dajo največ dve vrečki. Podjetja, ki bodo kršila ta zakon, bodo kaznovana s kaznijo okoli 320 evrov.

Predsednik Čila Sebastián Piñera je dejal, da je nova zakonodaja velik korak v smeri čistejšega Čila. "Želimo iti od kulture, v kateri po uporabi vse odvržemo, do zdrave kulture recikliranja," je dejal.


"Na svetu je 7,6 milijarde prebivalcev. Ne moremo še naprej onesnaževati, kot da je vsak izmed nas lastnik Zemlje,"
je še dejal Piñera, ki je na slovesnosti ob sprejetju prepovedi delil vrečke iz blaga za večkratno uporabo.

Zakonodajo je predlagala njegova predhodnica Michelle Bachelet, ki je prepovedala uporabo plastičnih vrečk v čilski pokrajini Patagoniji.

Ob Čilu ukrepajo tudi druge države
Ukrepe proti plastičnim vrečkam sprejema več držav. V Afriki je več kot deset držav sprejelo popolno prepoved njihove uporabe. Panama je njihovo uporabo omejila januarja, v Angliji pa od leta 2015 za takšno vrečko obvezno zaračunajo dodatnih pet penijev (okoli šest centov).

Znanstveniki opozarjajo, da ima onesnaževanje s plastiko uničujoče posledice za morske živali, vpliva pa tudi na zdravje ljudi.