V zmagovalnem govoru se je Warnock zahvalil prebivalcem Georgie, Bogu in svoji družini. Foto: STA
V zmagovalnem govoru se je Warnock zahvalil prebivalcem Georgie, Bogu in svoji družini. Foto: STA

Warnock je na vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata 8. novembra po približno štirih milijonih oddanih glasovnic dobil približno 37.000 glasov več od 60-letnega Walkerja.

Vendar Warnock ni dobil 50 odstotkov glasov, ker je bil v tekmi tudi svobodnjaški kandidat, in potreben je bil drugi krog volitev. Tokrat je po 98 odstotkih preštetih glasov dobil 50,7 odstotka, Walker pa 49,3 odstotka

Warnock je leta 2021 prav tako po drugem krogu volitev postal prvi temnopolti zvezni senator v zgodovini Georgie. Vendar pa je šlo za nadomestne volitve po upokojitvi republikanskega senatorja Johnnyja Isaksona, in 53-letni Warnock je moral po dveh letih znova pred volivce za osvojitev polnega šestletnega mandata.

Walker je po porazu dejal, da se bo še naprej boril za Georgio. Foto: Reuters
Walker je po porazu dejal, da se bo še naprej boril za Georgio. Foto: Reuters

Pridigar iz Atlante je tako praktično izjemno tesno zmagal na štirih volitvah za isti položaj v dveh letih.

Najprej je leta 2020 v prvem krogu dobil nekaj več glasov od tekmecev, nato je v drugem krogu januarja 2021 ugnal republikansko senatorko Kelly Loeffler, ki je, potem ko jo je imenoval republikanski guverner Brian Kemp, leto dni nadomeščala Isaksona.

Letos ga je izzval nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa in prav tako temnopolti Walker, ki je republikansko nominacijo osvojil s podporo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. To je Walkerju – poleg tega, da je bil res slab kandidat, ki so se ga temnopolti volivci sramovali – zagotovilo poraz proti Warnocku.

ZDA: Demokrati po zmagi v Georgii z večino v senatu