Trump je državni praznik zaznamoval z napadi na protirasistične protestnike. Foto: Reuters
Trump je državni praznik zaznamoval z napadi na protirasistične protestnike. Foto: Reuters

Medtem ko na Trumpa letijo številne kritike zaradi ukrepanja proti epidemiji, je predsednik dejal, da mora Kitajska, od koder virus izvira, "v celoti odgovarjati". Trump namreč Peking obtožuje, da je skušal prikriti izbruh virusa, kar kitajske oblasti zanikajo.

"Kitajska skrivnostnost, prevare in prikrivanja so omogočile, da se virus razširi po vsem svetu," je po poročanju BBC-ja v govoru pred Belo hišo dejal Trump.

Kljub porastu okužb v veliki večini zveznih držav in okoli 130.000 smrti zaradi covida-19 je Trump dejal, da je njegova vlada dosegla "velik napredek", pohvalil je njeno strategijo.

Prejšnji teden je vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci opozoril, da je "precej očitno, da ne gremo v pravo smer".

ZDA imajo daleč največ okužb in smrti zaradi novega koronavirusa na svetu. Samo v soboto so v državi potrdili več kot 43.000 novih okužb, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. Od tega je novo okuženih na Floridi 11.458.

Belo hišo so preletela vojaška letala. Foto: Reuters
Belo hišo so preletela vojaška letala. Foto: Reuters

Trump: 99 odstotkov okužb je neškodljivih

Trump v govoru ni omenjal mrtvih. Dejal pa je, da so testirali skoraj 40 milijonov ljudi in da so okužbe v 99 odstotkih "popolnoma neškodljive", česar ni podkrepil z nikakršnimi dokazi.

Ameriški znanstveniki bodo po predsednikovih besedah "verjetno veliko pred koncem leta" odkrili cepivo ali zdravljenje covida-19.

Junija je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da znanstveniki morda nikoli ne bodo izumili učinkovitega cepiva proti koronavirusu. A cepivo naj bi lahko najhitreje razvili v roku leta dni, morda kakšen mesec prej, je dejal vodja WHO-ja.

Trump o protirasistih: Njihov namen je uničenje

Predsednik je spet napadel protirasistične protestnike po državi, ki si prizadevajo zrušiti spomenike, ki jih označujejo za nesprejemljive zaradi promocije rasizma. "Njihov namen je uničenje," je dejal.

Obljubil je zmago nad "radikalno levico, marksisti, anarhisti, hujskači, roparji".

Trump je po poročanju Guardiana še dejal, da se je "naš način življenja" začel leta 1492, "ko je Kolumb odkril Ameriko". Protestniki so namreč v zadnjih tednih rušili ne samo spomenike konfederacijskih generalov, ki so se v ameriški državljanski vojni borili za ohranitev sužnjelastništva, ampak tudi kipe Krištofa Kolumba, ki mu predvsem staroselci očitajo, da je sprožil kolonizacijo in genocid nad njihovimi predniki.

Ponovil je napoved vzpostavitve "Nacionalnega vrta ameriških junakov", kjer naj bi stali kipi priznanih Američanov. "Domoljubi, ki so zgradili našo državo, niso bili negativci. Bili so junaki," je dejal.

Trumpovemu govoru je sledil prelet vojaških letal, lovcev in bombnikov, kasneje pa še velik ognjemet.

Na ameriški dan neodvisnosti pozivi k enotnosti