Dosedanji proces demokratov ameriški predsednik Donald Trump zavrača, označil ga je kot strankarski lov na čarovnice. Foto: Reuters
Dosedanji proces demokratov ameriški predsednik Donald Trump zavrača, označil ga je kot strankarski lov na čarovnice. Foto: Reuters

Demokratski predsednik pravosodnega odbora iz New Yorka Jerrold Nadler je Beli hiši pred dnevi poslal vprašanje, ali bo kdo na zaslišanjih zagovarjal predsednika. Ameriški predsednik Donald Trump je bil pred odločitvijo, ali naj koga pošlje v odbor in s tem prizna legitimnost procesu, ki pa ga zavrača kot lažnega.

Pravnik Bele hiše Pat Cipollone je odboru v nedeljo sporočil, da ne bodo sodelovali, saj je vse skupaj "nepošteno", saj Trump ne ve, kdo sploh bodo priče proti njemu in ali bodo demokrati omogočili pošten proces. Če bo predstavniški dom ustavno obtožbo proti predsedniku sprožil, bodo o njej odločali v senatu.

Zavrnil je tudi udeležbo na akademski razpravi profesorjev prava o institutu ustavne obtožbe (impeachment), saj tudi to menda ni pošteno do njega. Sicer pa se lahko v Beli hiši še do petka odločijo, ali bodo morda sodelovali pozneje.

Donald Trump ne bo sodeloval

Trump bi sodeloval v procesu v senatu

Še konec novembra je Trump izjavil, da si pravzaprav želi zaslišanja v senatu, kjer imajo večino republikanci, kjer bo z veseljem sodeloval, in sicer predvsem zato, da bi se tam moral zagovarjati tudi Adam Schiff, demokratični predsednik odbora za obveščevalne zadeve.

Demokrati imajo sicer ustne izjave samega predsednika, dokumente in izjave uslužbencev vlade, da je Donald Trump pritiskal na Ukrajino, da v zameno za vojaško pomoč in srečanje predsednikov obeh držav v Beli hiši uvede preiskavo Trumpovih političnih nasprotnikov v ZDA. Dokazi gor ali dol, senatni republikanci se bodo o predsednikovi krivdi odločali politično.