Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Želim si, da bi Adam Schiff pričal glede žvižgača, ki je lažni žvižgač (...) Najbolj pa si želim, da bi pričal 'Shifty' Schiff (...), in kar me zanima, je, zakaj si je izmislil mojo izjavo," je dejal Donald Trump v telefonskem pogovoru za Fox, poroča portal RT. Ob tem je dodal, da si "procesa želi", predsednika odbora za obveščevalne zadeve demokrata Adama Schiffa pa označil za "tepčka".

Schiffova dramatična interpretacija Trumpovega telefonskega pogovora pred kongresom, ki so jo celo nekateri demokrati označili za "parodijo", je postala le še en kamen spotike več s Trumpom. Ta je predsednika odbora za obveščevalne zadeve okrcal tudi zato, ker je na zaslišanje poklical še drugo in tretjo pričo, ki pa nista zagotovili ustreznih dokazov za quid pro quo ali za domnevno uslugo za uslugo Trumpa Zelenskemu.

Če bodo v spodnjem domu kongresa ustavni postopek potrdili, bodo o njem odločali v senatu, kjer imajo večino republikanci.

Trump je na Twitterju objavil posnetek "Schiffovih prič" z zaslišanja, na katerem zmedeno odgovarjajo "menim da", "nisem vedel", "domneval sem". Posnetek pa se konča z napisom: Nove prevare. Isto močvirje.

Trump si želi tudi zaslišanja Huterja Bidna

Postopek zoper Trumpa so sprožili demokrati po tem, ko je žvižgač iz obveščevalnih krogov prijavil pogovor med ameriškim predsednikom in novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, iz katerega je razbral, da ogroža nacionalno varnost. Žvižgač, ki ostaja anonimen, je v prijavi pogovora navedel, da je Trump "izrabil moč svojega položaja, da bi tujo državo zaprosil, naj se vmeša v ameriške volitve leta 2020".

Trump naj bi Zelenskega prosil, naj uvede preiskavo proti sinu njegovega tekmeca na predsedniških volitvah 2020 Josepha Bidna, ki je delal za ukrajinsko naftno podjetje, sicer bodo ZDA Ukrajini zadržale vojaško pomoč.

Trump je prav tako dejal, da bi si na zaslišanju želel Hunterja Bidna, sina Joeja Bidna, ki je bil v upravi ukrajinskega energetskega podjetja Burisma med letoma 2015 in 2019. Ameriški predsednik trdi, da Hunter Biden ni bil kvalificiran za položaj, na katerega naj bi bil postavljen po koruptivni poti – kot dogovor med njegovim očetom in Kijevom.