Bubba Walace je izrazil podporo gibanju Black Lives Matter. Foto: Reuters
Bubba Walace je izrazil podporo gibanju Black Lives Matter. Foto: Reuters

Zanko so še neznani storilci obesili tako, da je v garaži ekipe 43 visela nad Wallaceovim dirkalnikom.

"Gnusno dejanje rasizma in sovraštva me je zelo razžalostilo," je zapisal Wallace na Twitterju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrvna zanka ima v ZDA temačno simboliko, povezano z zgodovino suženjstva in z linčanjem, zunajsodnimi likvidacijami temnopoltih Američanov v 20. stoletju.

Dejanje so nemudoma najostreje obsodili vodilni predstavniki serije Nascar, v Severni Ameriki zelo priljubljenega dirkaškega tekmovanja na pretežno ovalnih dirkališčih, na katerih dirkajo vozniki z namensko izdelanimi dirkalniki, ki spominjajo na produkcijske avtomobile.

"Jezni in ogorčeni smo in ne moremo dovolj natančno navesti, kako resno jemljemo to grozno dejanje. Začeli smo takojšnjo preiskavo in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da prepoznamo odgovorne osebe in jih izločimo iz športa," so navedli predstavniki Nascarja.

Podpornik gibanja Black Lives Matter

Wallace se je javno izpostavil kot podpornik gibanja Black Lives Matter, ki se bori proti policijskemu nasilju in za enakopravnost.

Prav na pobudo Wallaceovega protesta je Nascar v začetku meseca na dirkališčih prepovedal obešanje zgodovinske zastave konfederacije sužnjelastniških južnjaških držav, ki so se odcepile in s tem leta 1861 zanetile državljansko vojno v ZDA.

Wallacea so podprli tudi njegovi kolegi iz karavane. Pred ponedeljkovo preizkušnjo dirkalnikov serije Geico 500 so v znak podpore potiskali njegov dirkalnik po stezi ter se sprehodili za dirkalnikom, v katerem je bil Wallace.

26-letni Američan, ki dirka za Richard Petty Motorsports, in je domačin iz Alabame, je na družbenih omrežjih objavil selfie s kolegi, Nascarjevimi vozniki, ki so enotno stali v ozadju.

Kolegi iz Nascarja so mu izrazili podporo s potiskanjem njegovega dirkalnika do ciljne črte. Foto: Reuters
Kolegi iz Nascarja so mu izrazili podporo s potiskanjem njegovega dirkalnika do ciljne črte. Foto: Reuters

Tik pred dirko mu je ekipa sporočila: "Utišajmo tiste, ki sovražijo."

"Utišajmo tiste, ki sovražijo."

"Smo družina, ki mora poskrbeti za enega svojih članov, ki je bil napaden," pa je ob tem sporočil vodja tekmovanja Nascar Steve Phelps.

Wallace je bil na Twitterju deležen veliko podpore pod ključnikom #IStandWithBubba.

Tudi košarkarski velikan LeBron James je tvitnil: "Bolno! @BubbaWallace moj brat! Vedi, da ne stojiš sam! Tukaj sem s tabo, kot tudi vsi drugi športniki."

V nedeljo je dirkališče v Talladegi preletelo majhno letalo in za seboj vleklo konfederacijsko zastavo in transparent, na katerem je bil poziv za odvzem sredstev Nascarju – podobo kot protestniki pozivajo, naj se zaradi policijskega nasilja odvzame sredstva možem v modrem.

Temnopolti voznik Nascarja s srhljivim opozorilom