Visoski je bil Epsteinov pilot 25 let. Skica s sojenja. Foto: Reuters
Visoski je bil Epsteinov pilot 25 let. Skica s sojenja. Foto: Reuters

Visoski, ki je bil Epsteinov pilot 25 let, je prva priča, ki je nastopila na sojenju Ghislaine Maxwell, obtožene sodelovanja pri spolnih zlorabah mladoletnic, ki naj bi jih novačila za Epsteina in njegove bogate prijatelje.

Kot je po poročanju BBC-ja dejal na sojenju, je z letalom prevažal britanskega princa Andrewa, nekdanja ameriška predsednika Billa Clintona in Donalda Trumpa, ameriškega igralca Kevina Spaceyja in pokojnega astronavta Johna Glenna.

Pilot je dejal, da na letalu sicer nikoli ni videl spolnih dejavnosti, a da so bila vrata pilotske kabine vedno zaprta med letenjem. Letalo je v medijih dobilo vzdevek "Lolita ekspres". Lolita je znamenita knjiga Vladimirja Nabokova o spolnem nadlegovanju 12-letnice, ki ga je zagrešil njen očim, po kateri so posneli tudi film.

Visoski je dejal tudi, da se spomni, da je prevažal Virginio Roberts Giuffre, ki princa Andrewa obtožuje spolnega napada, ko je bila mladoletna. Po njenih besedah jo je spolno zlorabljal tudi Epstein, ki je umrl v zaporu leta 2019 po aretaciji zaradi spolnih zlorab mladoletnic. Uradno se je obesil, zaradi nejasnih okoliščin smrti pa so se razširile teorije, da je bil pravzaprav ubit.

Tožilstvo očita novačenje mladoletnic

Tožilstvo Ghislaine Maxwell očita, da je bila partnerka v Epsteinovih zločinih. Obtožena to zanika in trdi, da je le grešni kozel. V ameriškem priporu je od aretacije lanskega leta, grozi pa jih 80-letna zaporna kazen.

Ghislaine Maxwell, ki ima britansko, ameriško in francosko državljanstvo, je po besedah tožilstva novačila mladoletnice za Epsteina in njegove bogate in vplivne prijatelje, ki so jih spolno zlorabljali.

Obtožnica temelji na izjavah štirih žensk, ki jih je Epstein spolno zlorabljal od leta 1994 do leta 2004. Ena izmed njih je bila stara 14 let.

Ghislaine Maxwell naj bi jim med drugim urejala potovanja med Epsteinovo hišo na Manhattnu, posestvom na Floridi, stanovanjem v Londonu, v Novi Mehiki, Parizu in posestvom na Deviških otokih.

"Poleg je bila od začetka. Skupaj z Epsteinom sta zmamila žrtve z obljubami o svetli prihodnosti in jih potem spolno izkoriščala. Vpletena je bila v vsako podrobnost Epsteinovega življenja. Tudi ko nista bila več romantično navezana, sta ostala najboljša prijatelja," je dejala tožilka Lara Pomerantz.

Ghislaine Maxwell je po tožilkinih besedah žrtvam dajala občutek varnosti, jih vodila na nakupovalne izlete, spraševala o družinah, šolah in prijateljih. S tem naj bi spolno zlorabo normalizirala.

Njena odvetnica Bobbi Sternheim pa je dejala, da je Maxwellova grešni kozel za moškega, ki se je grdo vedel, tako kot da so bile že številne ženske. "Ona ni Jeffrey Epstein. Ni taka kot on ali kateri koli drugi vplivni moški, ki zlorablja ženske. Epstein je pregovorni slon v sobi. Ni viden, ampak zavzema celotno sodno dvorano," je dejala odvetnica.

Privoščila si je tudi domnevne žrtve Epsteinovih zlorab, ki bodo pričale na procesu. Dejala je, da so dobile milijone dolarjev iz sklada, ki je bil ustanovljen po Epsteinovi smrti. "Pričale bodo na podlagi četrt stoletja starih spominov, pod vplivom odvetnikov, ki so jih vodili do denarja iz Epsteinovega sklada," je še dejala odvetnica.