"Odločno zavračam radikalne in nevarne pozive za ukinitev sredstev ali razpustitev policijskih oddelkov," je ob predstavitvi izvršnega ukaza dejal Trump. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je po več tednih množičnih protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so sledili uboju temnopoltega Georgea Floyda s strani belskega policista, poskusil ponuditi politični odziv na kritike o rasni neenakosti, poroča Reuters.

Izvršni ukaz o reformi policije je policijskim oddelkom ponudil zvezna sredstva za izboljšanje policijskih praks, vključno z oblikovanjem podatkovne baze za sledenje zlorabam policistov, poroča BBC.

Pričakovano je Trumpov ukaz zavrnil poziv za ukinitev sredstev policiji ali njeno razpustitev, kar so zahtevali številni protestniki in nekatera mesta po ZDA.

Trump je po navedbah BBC-ja predstavitev reforme začel z najavo, da se je srečal z družinami temnopoltih Antwona Rosa, Bothama Jeana in Ahmauda Arberyja, ki so bili vsi žrtve neupravičenega policijskega nasilja. Dejal je, da niso umrli zaman in da se bo boril za pravico.

Takoj zatem se je znova postavil v bran policije in obsodil roparje in "anarhijo" med vseameriškimi protesti po umoru Floyda. "Najti moramo skupne točke. Vendar odločno zavračam radikalne in nevarne pozive za ukinitev sredstev ali razpustitev policijskih oddelkov," je dejal Trump in dodal, "da brez policije nastane kaos".

"Američani verjamemo, da moramo podpreti pogumne moške in ženske v modrem, ki nadzirajo naše ulice in nas varujejo. Američani tudi verjamemo, da moramo izboljšati odgovornost, povečati transparentnost in investirati več sredstev v policijsko usposabljanje, novačenje in sodelovanje v skupnosti," je dejal Trump.

Predvidene reforme vključujejo sodelovanje socialnih delavcev s policisti, zvezna sredstva za policijske oddelke z visokimi standardi in podatkovno bazo policijskih zlorab. Foto: Reuters
Predvidene reforme vključujejo sodelovanje socialnih delavcev s policisti, zvezna sredstva za policijske oddelke z visokimi standardi in podatkovno bazo policijskih zlorab. Foto: Reuters

Sodelovaje policije in socialnih delavcev
Trumpov izvršni ukaz vključuje spodbudo za sodelovanje socialnih delavcev in policije pri obravnavi nenasilnih primerov, denimo odvisnosti od drog in brezdomstva. Bela hiša poudarja, da želijo policijo približati skupnostim.

Ukaz tudi spodbuja policijske oddelke, naj se poslužijo najnovejših standardov za uporabo sile ter izboljšajo izmenjavo informacij, da ne bodo zaposlili policista z zgodovino nasilja.

Trumpov izvršni ukaz obljublja zvezne donacije policijskim oddelkom, ki bodo pridobili certifikate neodvisnih strokovnjakov o visokih standardih.

Nagrade za neuporabo prijema dušenja?

Protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu so se razširili po vsem svetu. Na fotografiji stenska poslikava Georgea Floyda v Palestini. Foto: Reuters
Protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu so se razširili po vsem svetu. Na fotografiji stenska poslikava Georgea Floyda v Palestini. Foto: Reuters

V okviru visokih standardov bodo prepovedali prijem dušenja (ang. chokehold), razen kadar bo ogroženo policistovo življenje: "Vsi pravijo, da je čas, to moramo storiti," je dejal Trump. Ameriška administracija ob tem proučuje "manj smrtonosna orožja, da preprečijo smrtne interakcije", po navedbah Reutersa denimo paralizatorje.

Kritiki: Ukrepi premalo odločni
Kritiki opozarjajo, da sprejeti ukrepi ne predstavljajo korenite reforme, ki si je želijo protestniki in številni mestni svetniki. "Ukaz je naredil nekaj korakov naprej, a gre za nesorazmeren odziv narodu, ki zahteva pogumne, drzne ukrepe," je zapisala voditeljica civilne organizacije Vodstvene konference o državljanskih in človekovih pravicah, Vanita Gupta.

Mesta San Francisco, Los Angeles, New York, Chicago in Minneapolis so predtem že napovedala, da bodo reformirala policijo glede uporabe sile in izločile rasistične policiste.

Trump zavrača očitke o rasizmu v policiji
V ZDA so se konec maja začeli nemiri zaradi uboja temnopoltega Georga Floyda, ko mu je belski policist med aretacijo osem minut in 46 sekund klečal na vratu, kljub toženju preminulega, da ne more dihati. Protesti proti rasizmu so se razširili po vsem svetu. Predsednik je znova obsodil smrt Floyda, a hkrati zavrnil kritike o zakoreninjenemu rasizmu v policijskih silah.