Heroin postaja v ZDA vse večji problem. Foto: Reuters
Heroin postaja v ZDA vse večji problem. Foto: Reuters

Podatki kažejo, da je število smrti zaradi mamil, kot so protibolečinske tablete in heroin, naraslo s šest ljudi na 13 na 100.000 ljudi. Še posebej očitno je to pri heroinu, kjer se je število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka skoraj potrojilo. Samo leta 2012 so v ZDA našteli 41.502 smrti zaradi prevelikega odmerka, od tega 16.007 zaradi analgetikov in 5.925 zaradi heroina.

Kot piše Time, ni nobenega vprašanja, da imajo ZDA velike težave z zlorabljanjem protibolečinskih tablet. Vsak dan zaradi prevelikega odmerka protibolečinskih tablet, predpisanih na recept, v Ameriki umre 46 ljudi. V julijskem poročilu CDC-ja je navedeno tudi, da so zdravniki v ZDA leta 2012 predpisali 259 milijonov receptov za protibolečinske tablete, kar je dovolj, da bi vsak odrasli Američan lahko imel svojo stekleničko tablet, pri čemer je stanje najslabše na jugu države.

Proti farmacevtskim podjetjem
Chicago je letos celo vložil tožbo proti farmacevtski industriji, češ da farmacevtska podjetja uporabljajo pretkane taktike oglaševanja protibolečinskih tablet na osnovi opiatov, kot sta percocet in oxycontin, čeprav so manj učinkovite za lajšanje kroničnih bolečin, imajo pa visoko stopnjo zasvojljivosti.

CDC predlaga povečano uporabo programov za nadzor zdravil na recept, ki uporabljajo baze podatkov za sledenje receptov za protibolečinske tablete, da bi posamezne zvezne države lahko določile problematična območja, kjer je čezmerno predpisovanje bolj razširjeno. Agencija tudi predlaga uvedbo praks, ki bi znižale predpisovanje tovrstnih zdravil rizičnim pacientom.