Med tistimi, ki največkrat zlorabijo zdravila na recept, so zlasti mladi, ki jih brez težav najdejo v domači kopalnici. Foto:
Med tistimi, ki največkrat zlorabijo zdravila na recept, so zlasti mladi, ki jih brez težav najdejo v domači kopalnici. Foto:
V dolini lutk ... Foto: EPA
Christina Ricci v fimu Prozac Nation (2002), ki govori o študentki, ki si z antidepresivi pomaga preživeti prvo leto na Harvardu.
Heath Ledger (levo) in Michael Jackson (desno) - slavni žrtvi zdravil na recept. Foto: EPA

30 milijonov pomeni 11 odstotkov Američanov.

Želite še bolj strah vzbujajoče številke? Leta 2008 je bilo v ZDA napisanih 164 milijonov receptov za antidepresive, 25 odstotkov vseh z mamili povezanih primerov na urgencah je zaradi zdravil na recept, 300 odstotkov več smrti je povezanih z zlorabo zdravil na recept kot z zlorabo zakonsko prepovedanih substanc.

Konkretneje? Zdravila na recept so bila usodna za Elvisa Presleyja, Marilyn Monroe, Heatha Ledgerja in nedavno umrlega Michaela Jacksona. Zdravila na recept so tista, ki ubijajo Američane. Za razliko od odvisnosti od heroina in kokaina, ki upada, je zloraba "zakonitih" zdravil v porastu. Od leta 2005 se je število smrti povezanih z njimi podvojilo.

Morda najbolj skrb vzbujajoč podatek je, kdo jih zlorablja. Po podatkih javnomnenjskih anket je skoraj tri milijone pubertetnikov in sedem milijonov od 18 do 25 let starih mladih vsaj enkrat uporabilo zdravila na recept za nezdravniške namene. In ta številka vztrajno raste.

Smrtonosni koktajl za Ledgerja
Modra tabletka za depresijo, bela za anksioznost, rdeča za bolečino ... xanax, vikodin, welbutrin, oxycotin ... Filmskega zvezdnika Ledgerja je lani januarja pri 28-letih pokončal smrtonosni koktajl oxycodona, hydrocodona, diazepama, temazepama, alprazolama in doxylamina - razloga, da bi zdravnik zdravemu mladeniču tako nekontrolirano predpisoval zdravila proti anksioznosti, za spanje, za uspavanje in proti bolečini, ni. Za Jacksona je bil usoden propofol, pomirjevalo, ki je lahko v prevelikih odmerkih usodno.

Čeprav zloraba zdravil na recept ni nova, je v zadnjem času postala precej bolj razširjena. Vzroke za to lahko morda iščemo v enostavnosti dosega teh zdravil: zdravnik resda mora napisati recept, a to hitro postane rutina, s tem pa zlorabo precej olajša. Zdravnik bo pogosto potrdil ponovno polnjenje stekleničke le z enim telefonskim klicem. Odrasli zdravila dobijo s hlinjenjem poškodb ter z obiskovanjem različnih zdravnikov in lekarn za isto zdravstveno težavo, kot je to počel Ledger.

Zdravila v 95 % kopalnic
Ker ZDA ni le "narod prozaka", ampak tudi narod tožb, so v zadnjem času kar nekaj zdravnikov obtožili pretiranega predpisovanja zdravil na recept - Jacksonov osebni zdravnik pa je celo postal edini osumljenec v povezavi s pevčevo smrtjo junija letos.

Ker zdravila predpiše "gospod doktor", jih mnogi ne dojemajo kot zlo, kakor, denimo, gledamo na mamila. Stekleničke s tabletami Američani preprosto hranijo v svojih omaricah v kopalnici in jih celo prostodušno delijo s svojimi otroki ali pa ti točno vedo, kje najti mamine "čudežne tabletke". "Pojdite v vsako omarico za zdravila v državi in stavim, da boste v 95 odstotkih od njih našli neko vrsto predpisanih zdravil," pravi Tracy Busby iz enote za narkotike v kalifornijskem okrožju Calaveras.

Roba za preprodajo
Nakit, elektronika in denar niso več edine dobrine, ki jih vlomilci iščejo - za tableto oxycontina dobijo na ulici 30 dolarjev. Poraslo je tudi število primerov, ko ljudje, zasvojeni s protibolečinskimi tabletami, menjajo in prodajajo svoja zdravila ter delajo preskok na trša mamila. Iznajdljivejši pa so že davno odkrili splet, prek katerega najdejo lekarno v tujini, plačajo s kreditno kartico in v nekaj dneh je naročilo pred njihovimi vrati.

Zasvojenost z zdravili na recept se je sprevrgla v pravo epidemijo in težava, ki jo bo ob tem, ko predsednik Barack Obama premleva svojo zdravstveno reformo, kmalu treba ostreje nasloviti.

KAJ PA PRI NAS?
Da ne bi trenda odvisnosti od zdravil na recept pripisovali izjučno Američanom - po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se tudi pri nas letna rast porabe tovrstnih zdravil vztrajno dviga. Povpračna letna rast porabe tako znaša slabih 6 odstotkov. Vse več povpraševanja je zlasti po antidepresivih (tu po regijah močno prevladuje Novogoriška), po nesteroidnih antirevmatikih in po analgetikih.