Na Floridi so s prvim odmerkom cepili že šest milijonov ljudi. Foto: Reuters
Na Floridi so s prvim odmerkom cepili že šest milijonov ljudi. Foto: Reuters

Izvršni odlok republikanskega guvernerja prepoveduje vladnim uradom izdajo kakršne koli "standardizirane dokumentacije", ki bi potrjevala, da je bil posameznik cepljen proti covidu-19.

Odlok tudi prepoveduje zasebnim podjetjem na Floridi, da bi od svojih strank zahtevala kakršen koli tip potrdila o cepljenosti ali imunosti po prebolelem covidu-19.

Sorodna novica Nataša Pirc Musar: Pri cepilnih potnih listih vidim več težav kot koristi
Ron DeSantis je eden vidnejših republikanskih guvernerjev. Foto: EPA
Ron DeSantis je eden vidnejših republikanskih guvernerjev. Foto: EPA

42-letni DeSantis, sicer goreč podpornik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga številni omenjajo kot morebitnega predsedniškega kandidata na naslednjih volitvah, meni, da "t. i. covidni cepilni potni listi omejujejo osebno svobodo in posegajo v zasebnost pacientov".

De Santis je že pred dnevi dejal, da bi bile tovrstne zahteve, ki bi jih vlada naložila zasebnemu sektorju, "nesprejemljive". "Hočete v kino. Bi morali pokazati cepilni potni list? Ne. Hočete na tekmo? Ne. Hočete v zabaviščni park? Ne. Tega ne podpiramo," je dejal na tiskovni konferenci v ponedeljek.

DeSantis: Florida se ne bo več zapirala

Foto: AP
Foto: AP

Na Floridi, ki šteje 21 milijonov prebivalcev in je gospodarsko močno odvisna od turizma, je najmanj en odmerek cepiva prejelo že skoraj šest milijonov ljudi. Od ponedeljka dalje bodo cepiva na voljo vsem odraslim prebivalcem te jugovzhodne zvezne države.

Od začetka pandemije so v tej zvezni državi našteli dobra dva milijona okužb, 33.500 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

DeSantis je bil sredi marca jasen – Florida se ne bo več zapirala. "Ljudje lahko sami odločajo, ali bodo zaprti ali ne. Mi bomo podpirali pravico vsakega državljana, da služi denar, pravice staršev, da pošljejo otroke v šolo, in sposobnost ljudi, da živijo svoje življenje, kot se njim zdi prav."

Bidnova administracija s svojimi smernicami

Odlok restavracijam, poslovnim prostorom, kinematografom in drugim onemogoča, da bi od strank zahtevali potrdilo o cepljenju. Foto: EPA
Odlok restavracijam, poslovnim prostorom, kinematografom in drugim onemogoča, da bi od strank zahtevali potrdilo o cepljenju. Foto: EPA

Washington Post je poročal, da administracija predsednika Joeja Bidna v prizadevanju, da bi sprostila protikoronske ukrepe po ZDA, razvija lastne smernice za tovrstne potne liste.

Sorodna novica Za obisk restavracij bo potreben negativni test na covid

Okoli cepilnih potnih listov se dviga veliko prahu, njihova uvedba pa načenja težka politična in etična vprašanja kot tudi vprašanja privilegiranosti, piše New York Times.

Bidnova administracija je bila sicer jasna, da tovrstnih cepilnih listov ne bo zahtevala, še vseeno pa so republikanci temo pograbili kot še en primer več čezmernega poseganja vlade v življenje državljanov.

Vroča tema po vsem svetu

O cepilnih potnih listih se veliko govori tudi drugje po svetu, saj številni menijo, da je to edini način za oživitev turizma in potovanj.

Na Floridi kakšnih večjih omejitev javnega življenja ni. Foto: Reuters
Na Floridi kakšnih večjih omejitev javnega življenja ni. Foto: Reuters

Kitajska je že marca lansirala sistem potnih listov, pri čemer lahko državljani s spleta snamejo nova potrdila in jih uporabijo za vstop in izstop iz države. Zadeva sicer ni obvezna, na voljo pa je le za kitajske državljane.

Pravila za covidne potne liste, s katerimi bi se Evropejci lako prosto gibali, naj bi v kratkem predstavila tudi Evropska unija.

A medtem ko si številna podjetja, vezana na turizem, še posebej ladje za križarjenje in letalske družbe, želijo nekega standardiziranega načina, po katerem bi stranke izkazale dokaz cepljenosti, so številni nad tovrstno prisilo in birokratizacijo prostega gibanja ogorčeni.

Da cepilni potni listi predstavljajo več težav kot koristi, je februarja v pogovoru za MMC dejala tudi nekdanja informacijska pooblaščenka in pravnica Nataša Pirc Musar.