Barvite tajske plaže praktično samevajo. Foto: Reuters
Barvite tajske plaže praktično samevajo. Foto: Reuters

Leto dni po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izbruh novega koronavirusa označila za pandemijo, ostaja popolnoma zaprtih 69 od 217 destinacij po svetu, je UNWTO zapisal v danes objavljenem najnovejšem poročilu o omejitvah pri potovanjih.

Dodatno pa je približno enako število destinacij "deloma zaprtih".

Med 69 popolnoma zaprtimi destinacijami je 38 takšnih, ki imajo meje zaprte že najmanj 40 tednov. Gre predvsem za kraje v Aziji in na Tihem oceanu, njihovo število pa je še enkrat višje kot v Evropi, ki jo je pandemija covida-19 v okviru drugega in tretjega vala v zimskih mesecih močno prizadela.

V Afriki je svoje meje tesno zaprlo 11 turističnih destinacij, v obeh Amerikah 10, na Bližnjem vzhodu pa tri, še navaja organizacija, ki deluje pod okriljem Združenih narodov.

Von der Leyen: Zakonski predlog za skupni cepilni potni list že v marcu

Na dan 1. februar 2021 so imele svoje meje za turiste iz tujine popolnoma zaprte štiri od desetih najbolj priljubljenih držav, to so Nemčija, Kitajska, Kanada in Rusija. Delno zaprtih je pet destinacij ‒ ZDA, Hongkong, Francija, Italija in Nizozemska ‒, medtem ko Združeno kraljestvo zahteva negativni izvid testa na novi koronavirus, ki se pogosto kombinira s karanteno.

Nove različice virusa udarile po sproščanju

Pri UNWTO-ju opažajo, da je pojav novih različic virusa obrnil sproščanje omejitev pri potovanjih. Generalni sekretar UNWTO-ja Zurab Pololikašvili je pozval k "varnemu in odgovornemu ponovnemu zagonu sektorja, od katerega je odvisno več milijonov podjetij in delovnih mest". Omejitve pri potovanjih bi morale temeljiti na podlagi najnovejših podatkov in analiz in biti predmet doslednega preverjanja, meni.

Število mednarodnih prihodov turistov se je v koronskem letu 2020 po podatkih UNWTO-ja zmanjšalo za 74 odstotkov. Največji padec je bilo opaziti v Aziji in na tihomorskem območju, kar za 84 odstotkov.