Qantas je zaradi pandemije odpustil 8500 delavcev. Foto: EPA
Qantas je zaradi pandemije odpustil 8500 delavcev. Foto: EPA

Cepiva proti covidu-19 veljajo za ključna za oživitev letalskega prevozništva. Lani je število potnikov po svetu namreč padlo za 75,6 odstotka.

"Dolžni smo skrbeti za naše potnike in naše posadke, vsakdo v letalu mora biti varen," je dejal Joyce. "Velikanska večina naših uporabnikov meni, da je to čudovita ideja. 90 odstotkov ljudi, ki smo jih povprašali, misli, da bi morala biti cepljenost pogoj za mednarodna potovanja," je dejal.

Medtem se v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ne strinjajo. Po njihovem mnenju t. i. cepilni potni list ne bi smeli biti pogoj za potovanja. WHO zagovarja enoten pristop držav po svetu, neodvisno od želja zasebnega sektorja, poroča BBC.

Po izbruhu pandemije je Avstralija zaprla meje za skoraj vse tujce, zapore pa je vzpostavljala tudi znotraj države.

Tudi s cepivi pa bo virus po državi spet krožil, ko bodo odprli meje, pravi Joyce. Za velik del ljudi v Avstraliji pa to ne bo sprejemljivo, meni. Dodaja pa, da morajo ljudje razumeti, da bo nekaj tveganja s tem virusom ostalo.

Zaradi pomanjkanja potnikov je Qantas v drugi polovici lanskega leta izgubil 800 milijonov dolarjev, medtem ko je imel v istem obdobju leta 2019 596 milijonov dolarjev dobička. Pred pandemijo je družba zaposlovala okoli 29.000 ljudi, zdaj pa so jih odpustili 8500, tisoči pa so na čakanju, njihove plače pa plačuje avstralska vlada.

Joyce pri tem ne napoveduje višjih cen letalskih vozovnic po sproščanju omejitev, čeprav bodo družbe uporabljale manj letal, ampak bi lahko bile v nekaterih primerih po njegovih besedah vozovnice celo pol cenejše. S tem naj bi spodbujali povpraševanje.