Juan Guaido je aretacijo Edgarja Zambrana označil za absurdno. Foto: Reuters
Juan Guaido je aretacijo Edgarja Zambrana označil za absurdno. Foto: Reuters

"V soboto se bomo ob 10.00 množično vrnili na ulice v vseh zveznih državah Venezuele," je na novinarski konferenci napovedal Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika države. Dejal je tudi, da bo zahteval sklic izrednega zasedanja Organizacije ameriških držav (OAS), na katerem bi razpravljali o vladnem pregonu venezuelskega parlamenta.

Venezuelska obveščevalna služba Sebin je v sredo aretirala Zembrana, ki je podpredsednik parlamenta. V vojašnico v Caracasu so ga odpeljali skupaj z njegovim avtomobilom, v katerega se je zaklenil. Opozicijski poslanec Americo De Grazia se je medtem zatekel na italijansko veleposlaništvo v Caracasu. "Diktaturi ne bom dal veselja, da bi razkazovala kot trofejo in me uporabila za talca. Hvaležen sem Italiji, da me je sprejela," je sporočil na Twitterju.

Zatočišče na veleposlaništvih Italije, Argentine in Španije

De Grazia je že drugi poslanec, ki se je ta teden zatekel na italijansko veleposlaništvo. Tam je od srede tudi poslanka Marianela Magallanes. Oba sta med sedmerico poslancev, proti katerim so oblasti uvedle preiskavo zaradi izdaje in upora po domnevnem poskusu državnega udara pod Guaidojevim vodstvom 30. aprila.

Še en poslanec Richard Blanco, ki ga prav tako preiskujejo, naj bi si poiskal zatočišče na argentinskem veleposlaništvu. Opozicijski politik Leopoldo Lopez, ki so ga iz hišnega pripora rešili vojaki, ki so podprli Guiadoja, pa se je zatekel na špansko veleposlaništvo.

Guaidoja podpira več kot 50 držav

Guaido se je konec januarja razglasil za začasnega predsednika države, kar opravičuje tako, da pravi, da je bila lanska zmaga Nicolasa Madura na predsedniških volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala, nezakonita. Pri tem ga podpira več kot 50 držav, vključno z ZDA, večino latinskoameriških držav in več evropskih držav, tudi Slovenija. Za druge države medtem Maduro ostaja predsednik države.