Mike Pence je sporočil odločitev ZDA, ki so sicer prve podprle Juana Guaidoja kot začasnega venezuelskega predsednika. Foto: Reuters
Mike Pence je sporočil odločitev ZDA, ki so sicer prve podprle Juana Guaidoja kot začasnega venezuelskega predsednika. Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je sporočil ameriško odločitev glede odprave sankcij, je izrazil upanje, da bodo tudi drugi sledili Figueri in obrnili hrbet venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru: "ZDA bodo premislile o odpravi sankcij za vse, ki bodo stopili na stran ustave in podprli vladavino prava."

Maduro je konec aprila sporočil, da je za vodjo obveščevalne agencije oziroma tajne policije Sebin spet imenoval Gustava Gonzaleza Lopeza, ki ga je lani zamenjal s Figuero. Razlog je bilo pismo Figuere, ki je zaokrožilo po spletu. V njem je šef tajne policije sporočil, da je bil vedno zvest Maduru, vendar pa je napočil čas za obnovo države. Med drugim zato, ker se je hudo razpasla korupcija.

Napovedane tudi sankcije proti članom sodišča

V Venezueli se medtem krepi pritisk na opozicijo. Vrhovno sodišče je v torek napovedalo tožbo proti sedmim poslancem, ki so bili vpleteni v poskus državnega udara. Preiskavo zaradi veleizdaje in zarotništva proti sedmim poslancem bo vodil generalni tožilec Tarek William Saab. Kmalu po napovedi sodišča je ustavodajna skupščina poslancem odvzela imuniteto.

Med poslanci, ki jih nameravajo preiskovati, sicer ni opozicijskega voditelja Guaidoja, ki so mu poslansko imuniteto odvzeli že na začetku aprila. V odzivu na odločitev sodišča je tedaj dejal, da je edini odgovor vlade, da preganja, ker ne vlada več, saj nima več nadzora. Sodišče je obtožil, da se odziva le na ukaze Madura, piše BBC.

Tudi Pence je bil kritičen do odločitve venezuelskega vrhovnega sodišča in zagrozil z morebitno uvedbo sankcij proti vsem članom sodišča, če bo sodišče Madurova stran izrabljala kot politično orodje za prisvajanje demokracije. Sodišče je pozval, naj se vrne k svojim temeljnim načelom.