Edgar Zambrano (levo) ob Juanu Gauidóju. Foto: Reuters
Edgar Zambrano (levo) ob Juanu Gauidóju. Foto: Reuters

Gre za prvo aretacijo kakšnega predstavnika opozicije po opozicijskem poskusu vojaškega prevrata predsednika Nicolása Madura prejšnji teden, poroča BBC.

Zambrano ni želel zapustiti svojega vozila, ko so pristopili agenti bolivarske obveščevalne službe (Sebin), zato so kar njegov avto odvlekli v zapor. Predsednik stranke Demokratska akcija, ki ji pripada Zambrano, Carlos Prosperi, ki je bil z Zambranom tik pred aretacijo, je dejal, da verjame, da so ga odpeljali v zloglasni zapor El Helicoide v središču Caracasa. Prosperi je še dodal, da ne vedo nič o Zambranovem zdravstvenem stanju.

Oglasil se je tudi Guaidó, ki je aretacijo in še posebej to, da so odpeljali avto, označil za "absurdno".

Do aretacije je prišlo dan po tem, ko je venezuelsko vrhovno sodišče ukazalo, da naj Zembrana in še šest drugih poslancev narodne skupščine obtožijo izdaje zaradi njihove domnevne udeležbe v neuspelem vojaškem udaru.

Venezuelska opozicija, ki uživa podporo ZDA (tudi Slovenije), je poskusila na oblast priti tudi z vojaškim udarom. Foto: Reuters
Venezuelska opozicija, ki uživa podporo ZDA (tudi Slovenije), je poskusila na oblast priti tudi z vojaškim udarom. Foto: Reuters

Vodja pro-Madurove ustavodajne skupščine Diosdado Cabello je medtem dejal, da je bil aretiran "eden od glavnih zarotnikov udara". "Pred sodiščem bodo morali plačati za neuspešen udar, ki so ga poskusili izvesti," je dejal.

Neuspešen vojaški udar

Prvega maja so v Caracasu potekale proti- in provladne demonstracije, ki so bile na začetku mirne. Kmalu pa so poročali o streljanju, lokalna nevladna organizacija Venezuelski observatorij družbenega konflikta pa je sporočila, da je bila v soseski Altamira, eni od utrdb opozicije, ustreljena in ubita 27-letna Jurubith Rausseo.

V torek je Guaidó oznanil "sklepno fazo" operacije za odstranitev Madura z oblasti. Na posnetku je bil viden ob skupini moških v uniformah. Venezuelce je pozval, naj se jim pridružijo na ulicah, zraven pa je stal še ene opozicijski predstavnik Leopoldo López, ki je bil sicer v hišnem priporu zaradi spodbujanja k nasilju med protesti leta 2014.

V spopadih so umrli štirje ljudje, vključno z dvema najstnikoma, še 46 jih je bilo poškodovanih.

Guaidó se je konec januarja razglasil za začasnega predsednika države, kar opravičuje tako, da pravi, da je bila lanska Madurova zmaga na predsedniških volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala, nezakonita. Pri tem ga podpira več kot 50 držav, vključno z ZDA, večino latinskoameriških držav in več evropskih držav, tudi Slovenija. Za druge države medtem Maduro ostaja predsednik države.

Guaidó razmišlja o prošnji za ameriški napad

V nedeljo je Gauidó dejal, da bo razmislil o tem, da bi ZDA prosil za vojaški napad na Venezuelo.

Kolumbija je sporočila, da so venezuelske sile vdrle na kolumbijsko ozemlje. Foto: Reuters
Kolumbija je sporočila, da so venezuelske sile vdrle na kolumbijsko ozemlje. Foto: Reuters

Kolumbija: Venezuela izziva

Medtem je kolumbijsko zunanje ministrstvo obtožilo Venezuelo več izzivanj in sporočilo, da je okoli 30 venezuelskih vojakov vdrlo na kolumbijsko ozemlje.

Venezuelske sile naj bi na severovzhodu Kolumbije prišle 200 metrov čez mejo med državama, na kolumbijskem ozemlju pa naj bi ostale kakih 20 minut. Venezuelski vojaki naj bi se umaknili, potem ko je na območje prispel kolumbijski helikopter z oboroženimi vojaki.

Maduro je po opozorilu kolumbijskega ministrstva posvaril pred "vojaško eskalacijo" s Kolumbijo. "Gre za stopnjevanje stališč, ki bi lahko vodilo v vojaško stopnjevanje na meji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v govoru pred svojimi privrženci. Dodal je, da je vse del ameriškega imperialističnega načrta.

Odnosi med Venezuelo in Kolumbijo so napeti že od leta 2017, ko je Bogotá začela opozarjati na veliko breme zaradi beguncev iz gospodarsko sesute sosednje Venezuele. Venezuela je februarja prekinila diplomatske odnose s Kolumbijo, ker je ta skupaj z okoli 50 državami priznala Guaidója za začasnega venezuelskega predsednika.