Razprava v kongresu v Indianapolisu je bila bolj verska kot politična. Foto: Reuters
Razprava v kongresu v Indianapolisu je bila bolj verska kot politična. Foto: Reuters

Indiana je tako postala prva zvezna država ZDA z novo prepovedjo splava po juniju letos.

Zvezno vrhovno sodišče v ZDA je junija namreč razveljavilo pol stoletja staro lastno odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je ženskam po vsem ozemlju ZDA zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Več republikanskih držav je nato uveljavilo stare zakone o prepovedi, ki so veljali pred letom 1973, ali nove zakone, ki so jih države sprejele v zadnjih mesecih v pričakovanju ugodne odločitve konservativne večine vrhovnega sodišča.

Indiana je med republikanskimi državami, ki so prepoved sprejele na novo, čeprav so se pojavili določeni dvomi, potem ko so volivci v konservativnem republikanskem Kansasu v torek na referendumu presenetljivo zavrnili poskus spremembe ustave zvezne države, ki bi republikanskemu kongresu omogočila prepoved splava.

Republikanski guverner Indiane Eric Holcomb se doslej še ni izjasnil, ali bo nov zakon podpisal, so pa nekateri republikanci glasovali proti predlogu tudi zato, ker nasprotujejo izjemam in želijo prepovedati splav tudi v primeru incesta, posilstva in ogroženosti življenja nosečnice.

Protestniki pred kongresom

Med glasovanjem se je pred kongresom zbrala množica protestnikov, ki so zahtevali ločitev cerkve in države in pravico žensk do odločanja o lastnem telesu. Podpornikov zakona to ni ganilo in predsednik državnega kongresa v Indiani Todd Huston je novinarjem dejal, da lahko vsakdo, ki ni zadovoljen, novembra voli druge kongresnike.

Proti predlogu je v predstavniškem domu v Indiani ob izidu 62 proti 38 glasovalo vseh 29 demokratov, ki se jim je pridružilo še devet republikancev. Senat je nato nekaj ur kasneje prav tako potrdil predlog, ki gre do guvernerja Holcomba v podpis.

Prepoved splava v Indiani bo otežila življenje tudi ženskam iz sosednje zvezne države Ohio, kjer je splav prepovedan v trenutku, ko je moč zaznati utrip srca zarodka. Zaradi tega zakona je morala 10-letna žrtev posilstva iz Ohia potovati na splav v Indiano.

Republikanci so najprej trdili, da je ta zgodba izmišljena, po aretaciji in priznanju krivde za posilstvo pa so se osredotočali na dejstvo, da je posiljevalec nezakoniti priseljenec.

Razprava v kongresu Indiane je bila sicer bolj verska kot politična. Zagovorniki prepovedi splava so dejali, da je splav greh, ki ga lahko oprosti le Bog, kongres pa ga bo prepovedal. Ena od nasprotnic zakona, demokratka Ann Vermillion, pa je menila, da Bog ne bi obsojal žensk in jih označeval za morilke, kot to počnejo njeni republikanski kolegi.