Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za primer, ki ga je ameriški predsednik Joe Biden izpostavil pri svoji kritiki razsodbe vrhovnega sodišča ZDA, ki je prejšnji mesec odpravilo ustavno pravico do splava.

27-letnemu Gersonu Fuentesu, ki so ga aretirali v torek, so obtožnico prebrali v sredo, preliminarno zaslišanje je napovedano za 22. julij. Policijski preiskovalec je na zaslišanju pričal, da je Fuentes priznal, da je najmanj dvakrat posilil omenjeno deklico. Žrtvi so splav opravili v Indiani 30. junija.

V Ohiu so prepoved splavov po šestem tednu nosečnosti uzakonili le nekaj ur po odločitvi vrhovnega sodišča 24. junija, s katero so razveljavili primer Roe proti Wade iz leta 1973, ki je Američankam podelil pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Dogodek je pridobil pozornost ameriške javnosti ta mesec, ko je časopis Indianapolis Star poročal, da je morala posiljena deklica na splav potovati v Indiano, ker je bila noseča tri dni dlje od šestih tednov. Večina žensk pri šestih tednih komaj izve, da je noseča.

Ohio ne dopušča izjem ne za posilstvo ne za incest.

Sorodna novica "Najprej hočeš zbežati iz take države. A del tebe hoče ostati in se boriti."

26 zveznih držav omejilo pravico do splava

Splav za zdaj v Indiani še ostaja zakonit, čeprav naj bi republikansko vodstvo te zvezne države še ta mesec razpravljalo o novih omejitvah. Biden je o primeru posiljene desetletnice govoril z novinarji, ki so ga spraševali o dostopu do splava. "Samo predstavljajte si, da ste ta desetletna deklica," je dejal jezno na tiskovni konferenci v Beli hiši v petek.

Po razsodbi ustavnega sodišča 24. junija je 26 zveznih držav nemudoma splav prepovedalo ali pa močno omejilo dostop do njega. Še več sprememb zakonodaj naj bi sledilo v naslednjih tednih.

Nekateri konservativci so sicer podvomili v verodostojnost zgodbe v Indianapolis Staru, ko je bila ta objavljena. Republikanski državni tožilec Ohia Dave Yost je za USA TODAY v torek dejal, da gre "najverjetneje za izmišljotino", glede na to, da ni bilo ne aretacije ne predloženih dokazov.

Po sredini aretaciji je Yost, ki zagovarja prepoved splava po šestem tednu, obrnil ploščo. "Moje srce poka zaradi bolečine, ki jo je utrpel ta otrok. Hvaležen sem policijskemu uradu Columbusa za marljivo delo, da so prišli do priznanja in spravili posiljevalca z ulic."