Tuji novinarji so v vprašanjih poudarili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela Evropske unije (EU), da se volilni proces ne komentira. Foto: Reuters
Tuji novinarji so v vprašanjih poudarili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela Evropske unije (EU), da se volilni proces ne komentira. Foto: Reuters

"Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je tvitnil Janša, ob tem pa republikancem čestital za dobre izide volitev po vseh ZDA.

Slovenski premier Janša napovedal zmago Trumpa

V Evropski komisiji so danes v odzivu na volilno dogajanje v ZDA poudarili, da demokratični proces tam še poteka in da je treba počakati na uradne izide.

Na več vprašanj glede tvita premierja Janše o zmagi sedanjega predsednika Trumpa so odgovorili, da vsem priporočajo, naj počakajo na uradno obvestilo ameriških oblasti.

Evropska komisija: "Treba je počakati"

Tuji mediji so danes na rednem virtualnem opoldanskem sestanku Evropske komisije zastavili več vprašanj v povezavi z omenjenim tvitom slovenskega premierja. Glavni govorec komisije Eric Mamer je najprej dejal, da premierjevega zapisa ne komentira, nato pa je dodal, da vsem priporoča, naj sledijo demokratičnemu procesu v ZDA, ki še poteka, ter počakajo na uradno obvestilo pristojnih ameriških oblasti.

Tuji novinarji so v vprašanjih poudarili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela Evropske unije (EU), da se volilni proces ne komentira. Poudarili so, da bi bilo po njihovem mnenju treba pojasniti, da je to narobe.

Mamer se je na to odzval z besedami, da ni rekel, da to "ni narobe", ob tem pa je spomnil na dogovor, da se volilni proces ne komentira, ki ga je po njihovem prepričanju treba upoštevati, in dejal, da gre tvit slovenskega premierja v drugačno smer.

Administracija sedanjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, se je leta 2018  enostransko umaknila iz zgodovinskega jedrskega sporazuma z Iranom. Foto: EPA
Administracija sedanjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, se je leta 2018 enostransko umaknila iz zgodovinskega jedrskega sporazuma z Iranom. Foto: EPA

Unija pripravljena na sodelovanje

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je dejal, da je Unija pripravljena še naprej graditi trdno čezatlantsko partnerstvo.

Biden za sporazum z Iranom

"Za Teheran so pomembne odločitve naslednje ameriške administracije, ne pa to, kdo bo na volitvah zmagal," je povedal Rohani.

Administracija sedanjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, se je leta 2018 najprej enostransko umaknila iz zgodovinskega jedrskega sporazuma z Iranom, pozneje pa je znova uvedla in podaljšala sankcije proti Teheranu.

Trumpov tekmec na volitvah, demokrat Joe Biden, napoveduje, da bi sporazum z Iranom iz leta 2015, ki je bil izpogajan v času, ko je bil sam podpredsednik ZDA, uporabil kot izhodišče za pogajanja z Iranom. Rohani je poudaril, da država noče sankcij in da bo Iran ne glede na to, kdo bo zmagovalec volitev, pozoren na njegova dejanja.

Odzivi po svetu: Prezgodaj je, da bi razglasili zmagovalca

Nemška ministrica: "Stanje je eksplozivno"

​Nemška ministrica za obrambo Annegret Kramp-Karrenbauer​ je poudarila, da je stanje v ZDA po volitvah težavno. "To je zelo eksplozivno stanje, stanje, ki lahko vodi v ustavno krizo v ZDA, kot pravilno opozarjajo strokovnjaki. To je nekaj, kar bi nas moralo močno skrbeti," je dejala za nemško televizijo.

Trumpova zmaga "ni gotova"

Vodja britanske stranke Brexit Nigel Farage je dejal, da se sicer zdi, kot da bo Donald Trump zmagal na volitvah, vendar to še ni gotovo. "Trump je spet zmedel izvajalce anket in osrednje medije," je dejal.

Španija svari, da je še prezgodaj

Španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya je dejala, da je še prezgodaj, da bi razglasili zmagovalca ameriških volitev. Biti moramo potrpežljivi in "prešteti glasove drugega za drugim, kot to delajo v demokracijah", je poudarila.

Mnogo kritik je poželo Trumpovo ravnanje ob epidemiji covida-19, ki je zadala velik udarec gospodarstvu. Foto: Reuters
Mnogo kritik je poželo Trumpovo ravnanje ob epidemiji covida-19, ki je zadala velik udarec gospodarstvu. Foto: Reuters

Bolsonaro jasen: Upa na zmago Trumpa

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je izrazil upanje, da bo njegov ameriški kolega Donald Trump zmagovalec predsedniških volitev v ZDA.

"Veste, kakšno je moje stališče, bil sem jasen. Imam dober odnos s Trumpom. Upam, da bo ponovno izvoljen," je Bolsonaro dejal svojim podpornikom pred predsedniško palačo.

Brazilski Trump, kot ga tudi imenujejo, ima tesen odnos z ameriškim republikancem in v preteklosti ni skrival svoje podpore.

Bolsonaro je danes še zavrnil očitke, da bi se lahko njegova podpora razumela kot vmešavanje v ameriške zadeve. "Kdo pa smo, da bi se vmešavali," je dodal.

Wall Street pretežno moder

Predstavniki Wall Streeta in drugi predstavniki finančne industrije so opozorili, da v prvih urah po zaprtju volišč ni jasnega zmagovalca ameriških volitev, zato so pozvali k previdnosti.

Medtem ko je republikanski predsednik Trump finančno industrijo davčno razbremenil in dereguliral trg, je bil njegov mandat tudi zelo spremenljiv in nepredvidljiv, predvsem na področju mednarodnih trgovinskih odnosov.

Poleg tega je mnogo kritik poželo njegovo ravnanje ob epidemiji covida-19, ki je zadala velik udarec gospodarstvu in močno povečala delež nezaposlenih. Da Wall Street na tokratnih ameriških volitvah bolj podpira Bidna, je pokazal tudi z večjimi prispevki za njegovo kampanjo.

Tudi v Sevnici spremljajo ameriške volitve
Odzivi tujih držav na ameriške volitve zadržani