Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po predlagani poravnavi bi trije največji distributerji zdravil v ZDA, McKesson Corp., Cardinal Health Inc. in AmerisourceBergen Corp., plačali skupno 21 milijard dolarjev, medtem ko bi farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson (J&J), ki proizvaja opioide, plačalo 5 milijard.

"Iskreno, ni dovolj denarja na vsem svetu, da bi vsota v zadostni meri naslovila zadano bolečino in trpljenje,” je dejal generalni tožilec iz Connecticuta William Tong in dodal, da bo denar "pomagal, kjer je pomoč potrebna".

Dogovor je druga največja denarna poravnava v zgodovini, zaostaja samo za 246 milijard težko poravnavo s tobačnimi velikani iz leta 1998.

Foto: AP
Foto: AP

Dogovorjeni znesek bodo distributerji izplačali v 18 letih, J&J pa bo svojih pet milijard izplačal v obdobju devetih let, poroča Guardian.

Denar naj bi porabili za zdravljenje odvisnosti, podporo svojcem, izobraževanje in druge socialne programe.

Distributerji so bili obtoženi ohlapnega nadzora, ki je omogočil, da so bile ogromne količine močno zasvojljivih protibolečinskih tablet preusmerjene v nezakonite kanale, pri čemer so bile zaradi odvisnosti in prevelikih odmerkov razdejane celotne skupnosti. J&J je bil po drugi strani obtožen, da je skušal v svojih kampanjah za opioide zminimalizirati tveganje za odvisnost.

Foto: AP
Foto: AP

Poravnava tudi poziva k vzpostavitvi neodvisnega nadzornega mehanizma, ki bi distributerjem in državnim regulatorjem posredoval zbrane podatke glede pošiljk zdravil, kar naj bi pomagalo preprečevati zlorabe.

V povezavi z največjo ameriško zdravstveno krizo, opioidno krizo, je bilo vloženih več kot 3.000 tožb, večinoma od lokalnih oblasti. Opioidna kriza je v ZDA od leta 1999 terjala več 100.000 smrti zaradi prevelilkih odmerkov, kriza pa ne kaže nobenih znakov popuščanja.

V ZDA veliko težavo predstavljajo zdravila na recept. Foto: AP
V ZDA veliko težavo predstavljajo zdravila na recept. Foto: AP

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) je sporočil, da preliminarni podatki kažejo, da je bilo leto 2020 rekordno za smrti zaradi prevelikih odmerkov (tako zdravil kot mamil) – skupno so jih našteli 93.331, kar je 29 odstotkov več kot leto dni poprej. Svoje naj bi dodala tudi pandemija koronavirusa, ki je močno okrepila duševne stiske ljudi.

V ZDA sicer zdravila na recept predstavljajo večjo nevarnost kot nezakonita mamila. Vsak dan več deset milijonov Američanov jemlje zdravila na recept, vse od pomirjeval do uspaval, od zdravil proti hiperaktivnosti do zdravil proti anksioznim motnjam. Ta zdravila so splošno razmahnjena, številni jih jemljejo v kombinacijah z drugimi zdravili.

Za največ usodnih odmerkov poskrbi oksikodon (protibolečinske tablete), sledita alprazolam oz. xanax (pomirjevalo, ki se uporablja proti anksioznosti) in fentanil (pritibolečinsko sredstvo), kažejo podatki CDC-ja.