Foto: AP
Foto: AP

Zvezno vrhovno sodišče v ZDA je junija letos namreč razveljavilo pol stoletja staro lastno odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je ženskam po vsem ozemlju ZDA zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je sicer še pred tem omejil državni denar, namenjen skladu za pravično podporo splavu, ki je bil namenjen le za potovanja znotraj države. Odločitev je pojasnil z besedami, da moramo biti "realistični glede tega, kaj lahko prenesemo".

Odločitev je presenetila zagovornike splava.

Newsom je namreč demokrat, ki je obljubil, da bo Kalifornija postala država, ki bo zatočišče za vse ženske iz drugih ameriških zveznih držav, v katerih je umetna prekinitev nosečnosti prepovedana.

Sorodna novica Nov udarec za pravice žensk: v treh ameriških zveznih državah zaostrujejo ukrepe proti splavu

V petek pa so nato vendarle sporočili spremembo kalifornijskega proračuna, ki bi tej ameriški zvezni državi omogočila porabo javnega denarja tudi za opravljanje prekinitve nosečnosti zunaj države. Kongresniki bodo o spremembi odločali prihodnji teden.

Ključne bodo zasebne donacije

Sklad se bo financiral iz javnih sredstev, a ključne bodo zasebne donacije.

"Hitreje moramo pomagati ženskam, ki so jim v njihovi zvezni državi kršene pravice do reprodukcije in so prisiljene, da pridejo splav opravit v Kalifornijo," je dejal tiskovni predstavnik Newsoma Alex Stack.

Glede na to, da so nekatere ameriške zvezne države prepovedale pravico do splava, pa so se poleg Kalifornije za podobno potezo odločili tudi nekateri republikanski župani, med njimi v mestih St. Louis, Cleveland, Columbus in Ohio.

Oblast v Oregonu se je recimo odločila, da bo namenila 15 milijonov dolarjev, da bo pomagala ženskam, ki želijo opraviti splav v sosednji zvezni državi Idaho, kjer je ta postopek prepovedan.