Na kitajskem obrabnem ministrstvu so ZDA obtožili grobega kršenja mednarodnega prava. Foto: Reuters
Na kitajskem obrabnem ministrstvu so ZDA obtožili grobega kršenja mednarodnega prava. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump bi lahko v kratkem uvedel carine, ki bi veljale za celoten izvot kitajskih izdelkov v ZDA. Foto: Reuters

Z novimi ukrepi ZDA kitajska vojska ne bo mogla več izvajati finančnih transakcij prek finančnih ustanov, ki jih nadzorujejo ZDA, direktorju oddelka za nabave kitajske vojske pa bodo prepovedali vstop v ZDA. Kitajska zahteva, da ZDA nemudoma odpravijo omenjene sankcije, sicer bodo nosile posledice te akcije.

Kitajska vlada je zaradi najnovejših sankcij odpovedala dialog med najvišjimi poveljniki vojaških mornaric obeh držav, ki bi se moral začeti naslednji teden v Washingtonu, prav tako pa je odpovedala tudi pogovore o trgovinski vojni, ki naj bi se jih naslednji teden v Washingtonu udeležil podpredsednik kitajske vlade Liu He.

Ameriška hegemonija
Na kitajskem obrabnem ministrstvu so ZDA obtožili grobega kršenja mednarodnega prava, saj ZDA nimajo pravice, da bi določale, kakšne posle lahko sklepajo med seboj suverene države. ZDA so najnovejše sankcije uvedle proti Kitajski zato, ker je od Rusije kupila najsodobnejša vojaška letala SU-35 in protiletalske sisteme S-400, ki so med najsodobnejšimi na svetu.

Najnovejši ukrepi so po mnenju kitajskega obrambnega ministrstva potrditev ameriške hegemonije. Kitajska zahteva, da ZDA takoj odpravijo najnovejše sankcije, sicer bodo nosile posledice teh ukrepov. Kakšne protiukrepe utegnejo sprejeti v Pekingu, ni znano. Odnosi med Pekingom in Washingtonom so na najnižji ravni, odkar sta državi leta 1979 vzpostavili diplomatske stike.

Zaostrovanju ni videti konca
Ameriški predsednik Donald Trump je pred tremi dnevi uvedel tudi dodatne 10-odstotne carine na uvoz kitajskih izdelkov v višini 200 milijard dolarjev, ki bodo začele veljati v ponedeljek. Ni izključeno, da bo v kratkem uvedel carine na praktično celoten izvoz kitajskih izdelkov v ZDA.

Najnovejše sankcije niso usmerjene le proti Rusiji in Kitajski, ampak so opozorilo vsem tretjim državam, da jih bodo doletele podobne sankcije, če bodo kupovale orožje v Rusiji. Opozorilo je namenjeno predvsem Turčiji, ki razmišlja o nakupu ruskih protiletalskih sistemov S 400. Kitajska je bila prva država, proti kateri so ZDA uvedle sankcije. Vplivni ameriški senator Fulbright je med vojno v Vietnamu v 70. letih prejšnjega stoletja obtožil ameriški politični vrh arogance moči – njegovo opozorilo je kako aktualno še danes.