V ponedeljek okoli 7. ure zjutraj po krajevnem času (opoldne po srednjeevropskem) je ena izmed tolp napadla nasprotno v drugem predelu zaporniškega objekta. Spopadi so trajali vse do poldneva. Umrlo je 57 zapornikov, najmanj 16 izmed njih je bilo obglavljenih.

Sovražni tolpi sta med spopadi za talca vzeli najmanj dva zaporniška paznika, ki sta bila ob koncu bitke po poročanju BBC-ja izpuščena. Del zapora so po poročanju tamkajšnjih medijev tudi zažgali, več zapornikov naj bi se zaradi dima zadušilo.

Kot mnogi zapori po državi je bila tudi Altamira prenatrpana, saj je bilo v zaporu 311 jetnikov, čeprav je uradno prostora za 200 zapornikov.

Brazilija je s 750.000 jetniki tretja država na svetu po številu zapornikov, med katerimi pogosto prihaja do spopadov, vpliv organiziranih tolp pa seže tudi prek zaporniških zidov.

Krvava zgodovina brazilskih zaporov

Januarja 2017 je v treh tednih spopadov, ko so zaporniške tolpe ob podpori mamilarskih kartelov napadale druga drugo, umrlo okoli 150 zapornikov. Maja letos so v mestu Manaus 15 zapornikov sojetniki zadavili ali zadušili z zobnimi ščetkami, dan pozneje je bilo v štirih zaporih ubitih še 40 zapornikov.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro obljublja, da bo zgradil veliko novih zaporov, v vseh pa vzpostavil strožji nadzor, vendar so njegove pristojnosti na tem področju omejene, saj večino zaporov nadzirajo zvezne države.