Nicolas Maduro je za izpade elektrike po državi okrivil ZDA. Foto: Reuters
Nicolas Maduro je za izpade elektrike po državi okrivil ZDA. Foto: Reuters

Ob tem je samooklicanega začasnega predsednika Venezuele označil za "ameriškega klovna in lutko", električne mrke po državi pa pripisal kibernetskim napadom opozicije. "Naše oborožene sile so povabili, da bi izvedle državni udar, a njihov odziv je bil jasen – spletkarje je vojska premagala," je Maduro dejal v govoru iz predsedniške palače.

Za izpade elektrike so oblasti okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem".

Guaidó zagrozil, da bo zaprosil za tuje posredovanje

Guaido napovedal turnejo po državi

V soboto so v razdeljeni državi potekali množični protesti tako podpornikov Madurovega režima kot njegovih nasprotnikov. Guaido je pred več tisoč podporniki napovedal veliki pohod na prestolnico Caracas in dodal, da se odpravlja na turnejo po vsej državi.

"Ko bomo končali turnejo in organizacijo v vseh zveznih državah, bomo sporočili datum, ko bomo vsi skupaj prišli v Caracas," je na protestu dejal 35-letni Guaido, ki ga kot začasnega predsednika priznava že več kot 50 držav po svetu.

Posredovanje tujine?

Obenem je zagrozil, da bo zaprosil za posredovanje iz tujine, če Maduro ne bo zapustil položaja. "Ko bo prišel čas, je mogoča tudi intervencija od zunaj," je dejal in spomnil, da venezuelska ustava dopušča tako "venezuelske vojaške misije v tujini kot tuje misije v državi". Guaido je krivdo za električne izpade pripisal zanemarjanju in slabemu vzdrževanju električnega omrežja.

V državi so do zdaj obnovili okoli 70 odstotkov električnega omrežja. Foto: Reuters
V državi so do zdaj obnovili okoli 70 odstotkov električnega omrežja. Foto: Reuters

Venezuelske varnostne sile so sicer v soboto onemogočile podpornikom opozicije, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije. Prijeli so več ljudi, vseeno pa se je na ulicah Caracasa v nedeljo zbralo več tisoč protestnikov.