Na ulicah Caracasa so se zbrali tako nasprotniki kot podporniki Madura. Foto: Reuters
Na ulicah Caracasa so se zbrali tako nasprotniki kot podporniki Madura. Foto: Reuters

V Caracasu so se nekateri Guaidojevi podporniki spopadli s policijo, ta pa je proti njim uporabila solzivec, navaja BBC.

Že ponoči so varnostne sile sicer onemogočile podpornikom opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije. Tri ljudi so aretirali.

"Mislijo, da nas lahko prestrašijo, ampak ljudje in ulice jih bodo presenetili," je na Twitterju zapisal Guaido.

Množico je pozneje nagovoril Guaido in napovedal, da se bo podal na turnejo po državi, vse svoje podpornike pa pozval, naj se udeležijo množičnega protesta v Caracasu, ki ga pripravlja "zelo kmalu". "Vsi bomo prišli v Caracas, celotna Venezuela, ker potrebujemo celotno državo združeno," je dejal. Ob tem je privržence pozval, naj ostanejo "enotni in mobilizirani ... na ulicah".

K protestom "proti imperializmu" pa je pozval tudi Maduro. "Nadaljujemo boj in zmago nad stalno in brutalno agresijo proti našim ljudem," je tvitnil. Ob tem je prisegel, da se bo še naprej bojeval proti "brutalni agresiji proti našemu ljudstvu". "Nikoli se ne bomo predali," je še obljubil.

Soseska v Caracasu med mrkom. Foto: Reuters
Soseska v Caracasu med mrkom. Foto: Reuters

Maduro: To je električna vojna

Venezuelo je sicer v četrtek prizadel obsežen električni mrk, ki je trajal več kot 20 ur in je le še podžgal napetosti med Madurom in Guaidojem.

Oblasti so za izpad okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Po poročanju medijev naj bi ga povzročila dva kibernetska napada.

Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem".

ZDA so odgovornost zanikale. "Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela Venezuelce, nista krivda ZDA," je na Twitterju odgovoril ameriški zunanji minister Mike Pompeo. "Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima." Enako meni Guaido.

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil četrtkov verjetno najobsežnejši do zdaj.

Elektrika se vrača

Po mrku se elektrika sicer zdaj počasi vrača. V petek so elektriko dobili v delih glavnega mesta Caracas, a jo tudi kmalu spet izgubili. Elektrika naj bi se vračala tudi v sosednji zvezni državi Miranda in zveznih državah na vzhodu Venezuele.

Oblasti so dale šolarjem in delavcem prost dan, da bi čim prej odpravili napake na omrežju.

Predsednik Nicolas Maduro je najdaljši mrk, ki se je zgodil pred napovedanimi protesti, pripisal sabotaži, za katero je okrivil ZDA. Foto: Reuters
Predsednik Nicolas Maduro je najdaljši mrk, ki se je zgodil pred napovedanimi protesti, pripisal sabotaži, za katero je okrivil ZDA. Foto: Reuters

Zaradi izpada so morali v nekaterih bolnišnicah odpovedati operacije in dializo za okoli 10.000 bolnikov. Po poročanju časopisa El Nacional so se pred bencinskimi črpalkami vile dolge vrste, saj črpalke niso delovale, kot bi morale.

Na letališču v Caracasu so objavili vozni red odhodov in prihodov, vendar so številni potniki čakali na preložitev poletov. Zaradi izpada so se morala nekatera letala vrniti na letališče, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih.

Nekateri prebivalci Caracasa so se znašli in si elektriko zagotovili z avtomobilskimi akumulatorji. Lastniki trgovin v Maracaibu na severozahodu so razdeljevali hrano iz hladilnikov, preden bi se pokvarila.

Električni mrk je prizadel tudi obmejno zvezno državo Roraima, ki elektriko dobiva iz sosednje Brazilije.

Medtem ko je minister za informiranje Jorge Rodríguez sporočil, da je bilo prizadetih deset zveznih držav, pa je Gauido dejal, da so brez elektrike ostali v 22 od 23 zveznih držav.