Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predor, namenjen za tihotapljenje, se začenja v eni izmed sosesk mesta San Luis Río Colorado v Mehiki in končuje v San Luisu v Arizoni, kjer mu manjka samo še nekaj metrov do površine.

Predor je bil zgrajen na območju, kjer zaradi terena predorov ne bi pričakovali, ima pa ventilacijski sistem, vodovodno in električno napeljavo, železniške tire ter obsežno ojačanje, poroča AP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kar dela ta predor edinstven, je, da je teren v Yumi zelo težaven … veliko je peska, zato se večina predorov tu vdre. Ta pa je bil izjemno dobro zgrajen, ima prezračevanje, vodo, železniški sistem, ojačane stene, streho, tla, elektriko ... Vse to ga dela edinstvenega," je povedal Angel Ortiz, posebni agent, zadolžen za preiskave domovinske varnosti (HSI).

"Vse kaže, da je to najbolj sofisticiran predor v ameriški zgodovini, zagotovo pa najbolj sofisticiran, kar sem jih videl v svoji karieri," pa je dejal Carl E Landrum iz obmejnega urada v Yumi.

Številne neznanke

HSI je začel kopati okoli predora konec julija, potem ko je dobil prijavo udrtine blizu obmejnega zidu. Urad je bil takrat že obveščen o morebitnih predorih na tem območju, zato so začeli izkopavanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kamero so spustili 7,6 metra pod zemljo in tako v torek odkrili meter širok in 1,2 metra visok predor.

Preiskovalci ne vedo, za kaj točno naj bi se predor uporabljal, saj ni dokončan. Prav tako ne vedo, koliko časa je že tam.

Predor vodil do ocvrtega piščanca

Tihotapci že desetletja prek predorov čez mehiško-ameriško mejo tihotapijo mamila in prebežnike. Pred dvema letoma so oblasti v Yumi odkrile sofisticiran predor za tihotapljenje mamil, ki je segal od nekega zasebnega domovanja v Mehiki do restavracije s hitro hrano v Arizoni.

Lastnika Ivana Lopeza so aretirali avgusta 2018, potem ko so v njegovem tovornjaku odkrili več paketov metamfetamina, kokaina, heroina in fentanila. Po aretaciji so preiskali njegov dom in restavracijo, kjer so agentje našli skriti rov. Lopez je krivdo priznal in bil obsojen na sedem let zapora.

V ZDA odkrili najbolj sofisticiran tihotapski predor