Policisti med operacijo v faveli Jacarezinho. Foto: Reuters
Policisti med operacijo v faveli Jacarezinho. Foto: Reuters

Policija je operacijo sprožila zaradi poročil, da preprodajalci v svojo tolpo rekrutirajo tudi otroke, je poročal BBC. Policisti so v favelo zapeljali z oklepljenimi vozili, medtem ko jih je iz zraka spremljal tudi helikopter. Zgodil se je obsežen strelski spopad s člani tolpe, ki so ob prihodu skušali pobegniti skozi strehe bivališč v faveli.

Naboji so zadeli in razbili okno tudi na bližnjem metroju, pri čemer sta se poškodovala dva človeka, a sta preživela, so sporočili gasilci. V strelskem obračunu je umrl en policist, dva sta bila ranjena.

"Število smrti je največje med policijsko operacijo v Riu in je preseglo 19 ubitih v faveli leta 2007, le da takrat nismo izgubili svojih mož," je sporočil vodja policije Ronaldo Oliveira.

V operaciji je bilo ubitih 25 ljudi, največ do zdaj. Foto: Reuters
V operaciji je bilo ubitih 25 ljudi, največ do zdaj. Foto: Reuters

Preostali ubiti v operaciji naj bi bili vodje preprodajalske tolpe, ki je nadzirala življenje v faveli, sporoča policija. Tolpa naj bi poleg trgovine z mamili ropala tovornjake, na začetku leta pa je tudi ugrabila več primestnih vlakov, na katerih so okradli potnike.

Dvom o policijskih navedbah

Policija je v operaciji aretirala najmanj deset ljudi. Več neimenovanih prebivalcev favele medtem policijo obtožuje, da so jim zasegli telefone in da so člane tolpe predhodno opozorili na racijo, poroča BBC.

Tudi Ignacio Cano iz laboratorija za analizo nasilja na Univerzi v Riu dvomi o verodostojnosti navedb policije. "Izvesti veliko racijo, ker si ugotovil, da preprodajalci rekrutirajo otroke, je slaba šala. Vsi vemo, da za te tolpe delajo mladoletniki," je dejal za brazilski časopis O Dia.

Rio de Janeiro je sicer najnasilnejša zvezna država v Braziliji. Velik del nadzirajo tolpe, ki preprodajajo mamila. Junija lani je sodišče prepovedalo policijske operacije v revnih soseskah Ria de Janeira, razen nujnih izjem. Kar 22 odstotkov oz. 1,3 milijona prebivalcev mesta živi v favelah, med njimi je 70 odstotkov temnopoltih.