Mehiške oblasti imajo velike težave z mamilarskimi karteli, ki nadzirajo velike dele ozemlja. Foto: Reuters
Mehiške oblasti imajo velike težave z mamilarskimi karteli, ki nadzirajo velike dele ozemlja. Foto: Reuters

Sina so z letalom prepeljali iz mehiške države Sonora v Washington, je za Reuters dejal vir, ki je želel ostati neimenovan.

Oče Nemesio "El Mencho" Oseguera ostaja na begu. Izročitev Rúbena Oseguere je po poročanju Reutersa zadnji znak zavezanosti Mehike k pospešitvi izročitev, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump odstopil od grožnje, da bodo ZDA mehiške kartele označile za teroristične skupine.

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je postal tarča kritik zaradi svoje varnostne strategije in še posebej neuspešne aretacije sina drugega vplivnega vodje kartela, Joaquína "El Chapa" Guzmána.

Oktobra so mehiške oblasti izpustile Ovidia Guzmána, potem ko je po njegovi aretaciji prišlo do strelskega spopada na ulicah Culiacána. Pripadniki kartela Sinaloa so namreč sprožili obsežen napad, da bi rešili enega svojih vodij, ne samo na agente v hiši, ampak tudi v več delih mesta. Zaradi silovitega odziva kartela so se oblasti odločile Guzmána izpustiti zato, kot je dejal minister za varnost Alfonso Durazo, da bi zaščitili ljudi. Izpustitev pridržanega Guzmána naj bi kazala šibkost mehiških oblasti in moč kartela tudi po Chapovi aretaciji.