Srednjeameriški prebežniki bežijo pred revščino in nasiljem v svojih državah. Foto: Reuters
Srednjeameriški prebežniki bežijo pred revščino in nasiljem v svojih državah. Foto: Reuters

Mehika je pod velikim pritiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zaustavi gibanje prebežnikov, ki večinoma prihajajo iz Hondurasa, Gvatemale in Salvadorja in želijo priti v ZDA.

Omenjenih 800 prebežnikov, med katerimi so tudi mladoletniki brez spremstva, so prepeljali v migrantske centre, še 200 pa jih iščejo. Če oblasti njihovega pravnega statusa ne bodo uredile, jih bodo vrnile v njihove države izvora.

Med prijetimi prebežniki so tudi družine z majhnimi otroki. Nekateri prebežniki so prejeli obrazce za prošnjo za azil v Mehiki, številni pa pravijo, da potujejo proti severu, ker bežijo pred nasiljem in revščino doma.

Skupina prebežnikov, ki je iz Gvatemale prek reke Suchiate vstopila v Mehiko, je največja, odkar je mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador sprejel dogovor s Trumpom o zmanjšanju števila prebežnikov, ki pridejo na mejo z ZDA.

Washington je zagrozil z gospodarsko kaznijo za Mehiko in srednjeameriške države, če ne bodo ustavile prebežnikov.

Mehiška policija je medtem poostrila ravnanje s prebežniki. Tako je tiste, ki so ta teden vstopili v Mehiko, pričakala s solzivcem, po besedah mehiškega zunanjega ministra Marcela Ebrarda pa so jih več sto takoj izgnali iz države.