Proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju je sprožil policijski umor temnopoltega Georgea Floyda 25. maja. Foto: Reuters
Proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju je sprožil policijski umor temnopoltega Georgea Floyda 25. maja. Foto: Reuters

Protesti so do večera potekali mirno, nadzirali so jih policisti brez polne bojne opreme. Okoli Bele hiše se je sicer zbralo več sto ali tisoč uniformirancev brez posebnih oznak, ki so imeli čelade, ščite in drugo opremo.

Demokratska afroameriška županja Washingtona Muriel Bowser je množico pozdravila z besedami, da pošiljajo predsedniku Donaldu Trumpu jasno sporočilo. V ponedeljek so namreč policisti na istem mestu v protestnike streljali solzivec, da bi izpraznili območje in Trumpu omogočili fotografiranje ob episkopalni cerkvi. Bowserjeva je med drugim ulico, ki vodi do Bele hiše, preimenovala v Trg življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter Plaza), ki so jo na dvanajsti dan protestov spremenili v rumeni mural z istoimenskim napisom.

"Če lahko zavzame Washington, lahko katero koli državo, nihče med nami ni varen," je dejala protestnikom demokratska županja. "Z našimi vojaki se ne sme tako ravnati, ne sme se jim naročiti, naj gredo nad svoje ljudi." Ob tem je pozvala Trumpa k umiku vseh zveznih policistov in nacionalne garde iz mesta, saj da je njihova prisotnost "nepotrebna".

Ulica, ki vodi do Bele hiše, je bila preimenovana v Trg življenja temnopoltih štejejo. Foto: EPA
Ulica, ki vodi do Bele hiše, je bila preimenovana v Trg življenja temnopoltih štejejo. Foto: EPA

Trump: Nacionalna garda se lahko umakne

Ameriški mediji poročajo, da prihaja do razkola med obrambnim ministrstvom in Belo hišo, ki zagovarja agresivnost, medtem ko vojaški poveljniki uporabo sile proti mirnim protestnikom zavračajo.

Trump je medtem na Twitterju zapisal, da se lahko začne nacionalna garda iz glavnega mesta umikati, saj da je "vse popolnoma pod nadzorom". "Odšli bodo domov, a lahko se hitro vrnejo, če bo potrebno. Sinoči je prišlo precej manj protestnikov, kot se je pričakovalo," je dodal po poročanju BBC-ja.

Nacionalna garda so rezervne vojaške enote, ki jih lahko predsednik ali guvernerji zveznih držav vpokličejo za posredovanje v izrednih primerih.

Policista obtožena napada druge stopnje

Ameriška policista protiizgredne enote v Buffalu Aaron Toralski in Robert McCabe sta bila obtožena napada druge stopnje, ko sta 75-letnega Martina Gugina na protestih v New Yorku porinila, da je ta padel na tla in si razbil glavo. Policista sta bila odpuščena po tem, ko se je na družbenih omrežjih pojavil videoposnetek incidenta, med katerim so protestniki mirno hodili mimo mestne hiše v Buffalu. V znak podpore odpuščenima kolegoma je nato odstopil celoten kolektiv 57 policistov, v soboto pa je okoli 100 policistov in gasilcev protestiralo v podporo Toralskemu in McCabeju.

Okoli Bele hiše dvojna ograja

Kot je poročal CNN, je bil med protesti Trump v Beli hiši, ki jo je dal še dodatno zavarovati – poleg že obstoječe ograje so v soboto namestili še železno. Trump se razen tvitanja, da je protestnikov malo, in kritik medijev, ki da proteste razpihujejo, ni oglasil v javnosti. Ostaja pa pri pozivih, da je treba ukrepati tudi z vojaško silo.

Sorodna novica Protesti v ZDA: Zahteve po koncu rasizma v državi, ki na rasizmu temelji

New York medtem končuje teden dni trajajočo policijsko uro, poroča BBC. Do konca tega ukrepa prihaja dan, preden mesto vstopi v prvo fazo načrta za ponoven zagon gospodarstva po več kot dveh mesecih omejitvenih ukrepov zaradi izbruha novega koronavirusa.

V New Yorku je množične proteste spremljalo tudi ropanje nekaterih trgovin, protestniki so zažgali več deset policijskih vozil. Policija je medtem izvajala nasilje nad protestniki, vanje se je celo zaletavala z vozili.

"Rasizem je že predolgo del ZDA"

"Tukaj sem, ker si nisem mogel privoščiti, da me ne bi bilo tukaj. Rasizem je že predolgo del ZDA," je dejal za BBC 35-letni protestnik Eric Wood. Protestniki so med drugim vzklikali: "Ne morem dihati!" To so besede Georgea Floyda, ko se je med aretacijo dušil. Slišati pa je bilo še: "Roke v zrak!", Ne streljaj!" in "Rasizem je izvirni greh Amerike!" Crystal Ballinger je ob tokratnih protestih izrazila upanje: "Zdi se mi, da so ti protesti nekoliko drugačni. Hvaležna sem, da je bilo preneseno sporočilo solidarnosti in enakosti."

Okrepitev protestov proti rasizmu
Sorodna novica Protesti proti rasizmu po svetu: v znak podpore pokleknil tudi Trudeau

"Zdi se mi, kot da sem del zgodovine in del skupine ljudi, ki poskušajo spremeniti svet, po vsem svetu," pa je dejala udeleženka protesta v Washingtonu Janilah Muahyman. Protirasistični protesti so v soboto potekli tudi drugod po svetu – v Londonu, Franciji, Nemčiji, Španiji in Avstraliji.

V Severni Karolini žalna slovesnost za Georgea Floyda

Sobotni protesti so potekali tudi v New Yorku, Chicagu in San Franciscu. V Severni Karolini so pripravili žalno slovesnost za Afroameričanom Georgeem Floydom, ki ga je v policijski aretaciji 25. maja ubil belski policist Derek Chauvin, medtem ko je na Floydu klečal skoraj devet minut in ga zadušil. Chauvina so že razrešili s položaja in proti njemu uvedli obtožnico zaradi umora. Tudi preostali policisti, ki so bili prisotni ob aretaciji, so bili odpuščeni in obtoženi pomoči ter sodelovanja pri umoru, saj niso ukrepali.

Zaprti mostovi, ulice, križišča

V New Yorku so protestniki prečkali Brooklynski most, v San Franciscu pa so za kratek čas zaprli most Golden Gate. Okoli 30.000 ljudi se je udeležilo protesta v Chicagu, v Hollywoodu v ameriški zvezni državi Los Angeles pa so protestniki zaprli križišče. V Seattlu je mnogo delavcev v zdravstvu kar v svojih delovnih uniformah hodilo proti mestni hiši.

V Richmondu v Virginiji pa je bil odstranjen kip generala konfederacije, ki od leta 1889 žalostno zre proti v državljanski vojni poraženemu jugu. Virginija je sicer konfederacijske spomenike posebej zaščitila z zakonom leta 1890, spomeniki nekdanje konfederacije pa so za večino Američanov simbol rasizma.

Zaradi neprimernega naslova odstopil urednik časopisa

V Atlanti in Philadelphii je množica vzklikala: "Potrebujemo pravico, potrebujemo ljubezen." V Philadelphii je odstopil urednik časopisa The Philadelphia Inquirer, potem ko je dovolil objavo naslova Tudi zgradbe so pomembne (ang. Buildings Matter Too). V prispevku s tem naslovom je problematizirano nasilje, ki je vzniknilo med protesti, ter ropanje trgovin in uničenje zgradb.

Sorodna novica Ameriški milijarderji med epidemijo postali znatno bogatejši

Razkol med bogatimi in revnimi ZDA še večji

Po podatkih Inštituta za politične študije se je med pandemijo covida-19 bogastvo milijarderjev hitro povečevalo. Samo v zadnjih 14 dneh se je rast njihovega premoženja povečala za 30 odstotkov.

Povedano s številkami: od 18. marca se je njihovo premoženje povečalo za 565 milijard dolarjev, na 3500 milijard dolarjev. Še pred 14 dnevi je inštitut poročal o rasti premoženja v vrednosti 434 milijard dolarjev. Samo premoženje lastnika ameriškega spletnega trgovca Amazon Jeffa Bezosa se je povečalo za 35,2 milijarde dolarjev.

K rasti prispeva okrevanje na borzah; tehnološki indeks Nasdaq je ta teden v New Yorku že dosegel novo najvišjo trgovalno vrednost in s tem presegel predkoronsko raven.

Na drugi strani je od 18. marca prošnjo za nadomestilo za čas brezposelnosti vložilo že okoli 43 milijonov Američanov. Te številke še poglabljajo prepad med revnimi in bogatimi, ki se, tako CNN, odraža tudi v nemirih po vseh ZDA. Stroka opozarja, da se bo neenakost v porazdelitvi bogastva v prihodnje, ko se bo kriza stopnjevala, v največjem gospodarstvu na svetu še povečala.

Ameriška mesta preplavili protestniki