Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pence je bil na Kapitolskem griču, ko je na tisoče Trumpovih privržencev vdrlo v poslopje, da bi kongresu preprečili potrditev izidov predsedniških volitev leta 2020, na katerih je Trump izgubil proti demokratu Joeju Bidnu.

Ker ima podpredsednik ustavno vlogo predsednika senata, je Pence načeloval običajno zgolj protokolarni nalogi potrditve glasov elektorskega kolegija. Med obleganjem kongresa je Trump objavil več tvitov, pri čemer je v enem pozval republikance k "boju", v drugih pa trdil, da so mu bile volitve ukradene. Prav tako je tudi kritiziral Pencea, ker je izide volitev potrdil.

"Predsednik Trump se je motil," je dejal Pence zbranim novinarjem in gostom na Gridironovi večerji, vsakoletnem galadogodku v Washingtonu. "Sam nisem imel nobene pravice, da bi razveljavil izid volitev, njegove lahkomiselne izjave pa so ogrozile mojo družino in vse na Kapitolskem griču tisti dan, vem, da bo zgodovina spoznala, da je Donald Trump kriv."

Pencea, ki še razmišlja o kandidaturi na predsedniških volitvah 2024, so med napadom na kongres varnostniki hitro pospremili na varno. V mesecih po incidentu se je tega le redko dotaknil, je pa bil v zadnjem času precej glasnejši, ko gre za kritiko izgrednikov in vedenje svojega nekdanjega vodje tisti dan.

Mike Pence med potrjevanjem izidov predsedniških volitev leta 2020. Foto: Reuters
Mike Pence med potrjevanjem izidov predsedniških volitev leta 2020. Foto: Reuters

V nedavnih intervjujih je tako izjemno kritičen do Trumpa, v knjigi spominov, ki jo je izdal novembra, pa je Trumpa naravnost obtožil, da je s svojim hujskanjem privržencev ogrozil njegovo družino.

Najostrejša kritika do zdaj

A Penceove sinočnje izjave so do zdaj najbolj nedvoumne. "Kar se je zgodilo tisti dan, je sramota," je dejal. "In skušati tiste dogodke prikazati na kakršen koli drugačen način je posmeh dostojnosti. Dokler sem živ, ne bom nikdar skušal zmanjšati pomena poškodb, ki so jih utrpeli ljudje, izgubljenih življenj ali junaštva policistov na tisti tragični dan."

Penceov odnos s Trumpom je kompleksen vse, odkar je dvojec zapustil Belo hišo. 63-letni republikanec iz Indiane je kritiziral obnašanje nekdanjega predsednika, a se je ognil najostrejšim kritikam Trumpa samega. Prav tako je zavrnil sodelovanje z odborom predstavniškega doma, ki preiskuje napade na kongres, saj da gre za pristranski odbor, sestavljen večinoma iz demokratov.

Najnovejše izjave nekdanjega podpredsednika nakazujejo, da se je pripravljen konkretneje distancirati od Trumpa, ko se predvolilna kampanja 2024 počasi zagreva – pa četudi to pomeni, da si bo odtujil na milijone republikanskih volivcev, še vedno zvestih nekdanjemu predsedniku. Trump je novembra uradno napovedal vnovično kandidaturo za predsednika.