Presednik Milei se je že moral soočiti s protesti. Foto: Reuters
Presednik Milei se je že moral soočiti s protesti. Foto: Reuters

Delovno prizivno sodišče je odločilo, da se toliko pomembnih ukrepov za upravljanje trga dela ne bi smelo uveljaviti z odlokom, ki omogoča uveljavitev reform brez potrditve v kongresu.

Uveljavitev delov reforme trga dela, ki omejujejo pravico do stavke, zmanjšujejo odpravnino in podaljšujejo poskusno obdobje, je sodišče z začasnim ukrepom onemogočilo do odločitve kongresa o zadevi. Opozorili so, da nekateri ukrepi delujejo represivno in so kaznovalne narave, obenem pa ni jasno, kako bi spremembe omogočila ustvarjanje novih delovnih mest.

Sodnik Alejandro Sudera je podvomil o "nujnosti" odloka, ki ga je Milei podpisal le nekaj dni po prevzemu položaja.

Sindikat je odločitev sodišča označil za delno zmago. "Odločitev sodišča je upočasnila regresivne in protidelavske reforme trga dela," so sporočili.

Vlada je že napovedala pritožbo na odločitev sodišča. Odločitev sodišča lahko odpravi kongres, če proti njej glasujejo v predstavniškem domu in senatu, a Mileieva stranka nima večine v nobenem od obeh domov parlamenta.

Milei je decembra podpisal odlok s skupno 300 ukrepi s področja trga dela in stanovanjske politike, ki bi po njegovem prepričanju omogočili oživitev gospodarstva. Spremembe so uradno začele veljati v petek.

Vplivni sindikat CGT je že od začetka odločen nasprotnik predlaganih ukrepov in je v odgovor vladnim odločitvam mobiliziral več tisoč ljudi, ki so na ulicah protestirali proti novi liberalni gospodarski usmeritvi države. Pozval je tudi k splošni stavki 24. januarja.

Tretje največje gospodarstvo Latinske Amerike je v krču po več desetletjih zadolževanja in slabega finančnega upravljanja.

V Argentini stopnja inflacije na letni ravni znaša 140 odstotkov, kar 40 odstotkov prebivalstva pa živi pod mejo revščine. 53-letni Milei je med predsedniško kampanjo obljubljal oživitev gospodarstva, vendar pa opozarja, da bo za številne najprej še slabše, preden bodo stvari šle na bolje.