Reuters navaja, da je Milei nastopil v slogu predsednikovega letnega nagovora o stanju v državi. Foto: Reuters
Reuters navaja, da je Milei nastopil v slogu predsednikovega letnega nagovora o stanju v državi. Foto: Reuters

"Če ne bomo spremenili gospodarskega modela od samih korenin, potem Argentina nima prihodnosti," je vzkliknil Milei.

Prejšnji mesec je bil namreč prvotni sveženj zakonov, s katerimi želi oživiti gospodarstvo, zavrnjen.

Mileiev petkov nagovor je bil agresiven, kongres je povabil, naj se mu pridruži na poti sprememb, a dal hkrati jasno vedeti, da bo naredil spremembe z njihovo podporo ali brez nje. "Ne bomo se umaknili, gremo naprej," je dejal Milei. "Ali z zakonom, predsedniškim odlokom ali s spremembo predpisov."

Z govorom je Milei potrdil odločenost, da nadaljuje gospodarske reforme in varčevalne ukrepe, ki so po eni strani spodbudili trge, po drugi pa izzvali proteste, potekali so tudi v petek pred kongresom.

Mileievi predlogi vključujejo zmanjšanje vladne porabe za politike, vključno z ugodnostmi, kot so zasebna letala. Prav tako bi zmanjšal zvezne ugodnosti za politike, ki so bili drugič obsojeni zaradi korupcije, je dejal.

Politični avtsajder je položaj prevzel decembra, s svojimi potezami pa žanje mešane odzive. Pogosto se spopada s tistimi, ki jih ima za politično elito, slika jih kot "kasto", ki uživa pretirane službene ugodnosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vse več napetosti med delavci in sindikati

Več kot 250-odstotna inflacija, s katero se je država spopadala že pred Mileiem, se je še povečala, ko je decembra devalviral peso. To je privedlo do povečanja stopnje revščine, ki se je približala 60 odstotkom, kar je povečalo napetosti med delavci in sindikati – Milei je v petek napovedal, da bo omejil mandate sindikalnih voditeljev – in izzvalo več stavk in protestov.

Dodal je, da bo poslal predlog zakona za kaznovanje vsakogar – vključno s predsednikom, gospodarskim ministrom ali poslancem –, ki je podpisal financiranje proračunskega primanjkljaja s tiskanjem več denarja.

Kongresnikom je v govoru, ki ga je pogosto prekinil ob odobravajočih vzklikih svojega bloka, povedal, da jih, če bodo nasprotovali njegovim načrtom za spremembe, čaka soočenje "z drugačno vrsto živali".

V nadaljevanju je ubral spravljivejši ton, v nagovoru lokalnim guvernerjem je predstavil predlog socialnega dogovora v 10 točkah, o katerem naj bi se dogovorili do 25. maja. Pri tem jih je pozval, naj presežejo najbolj pereča vprašanja. Dogovor je odvisen od sprejetja svežnja reform, med drugim pa vključuje tudi razpravo o razdeljevanju davčnih prihodkov med vlado in provincami, zdajšnjega je označil za izsiljevalskega. Prejšnji mesec so z nafto in plinom bogate pokrajine na jugu in močna provinca Buenos Aires zagrozile, da bodo zmanjšale oskrbo z energijo in vložile pritožbe na vrhovno sodišče, potem ko je centralna vlada zadržala sredstva, kot razlog pa navedla dolgove pokrajin.