Pred parlamentarno stavbo se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotuje Mileievim spremembam. Foto: Reuters
Pred parlamentarno stavbo se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotuje Mileievim spremembam. Foto: Reuters

IMF je odobril zadnji pregled 44 milijard dolarjev (40,7 milijarde evrov) vrednega programa za Argentino in državi omogočil izplačilo 4,7 milijarde dolarjev (4,4 milijarde evrov). S tem posojilom želi sklad podpreti novo vlado Javierja Mileia, ki izvaja obsežne varčevalne ukrepe, da bi ponovno oživila šibko gospodarstvo države.

"Nova vlada sprejema drzne ukrepe za ponovno vzpostavitev makroekonomske stabilnosti, začela je tudi naslavljati ovire za gospodarsko rast," je dejala Georgieva in dodala, da so "nedosledne politike prejšnje vlade pustile težko dediščino", poroča Deutsche Welle.

Upravni odbor IMF-a je program za Argentino podaljšal do konca letošnjega leta. V začetku tedna je IMF sicer znižal napoved za argentinski BDP v letu 2024. S prejšnje ocene o 2,8-odstotni rasti so zdaj napovedali 2,8-odstotno skrčenje, predvsem zaradi pričakovanega vpliva predlaganih reform.

Milei želi poseči v gospodarsko in politično delovanje države. Foto: Reuters
Milei želi poseči v gospodarsko in politično delovanje države. Foto: Reuters

Na poslanskih mizah "megazakon"

Odločitev IMF-ja o izplačilu pomoči je bila objavljena na isti dan, ko je spodnji dom argentinskega kongresa začel razpravo o Mileievem "megazakonu", s katerim naj bi reformirali gospodarstvo, politiko in celo nekatere vidike zasebnega življenja.

Milei, libertarec in "anarhokapitalist", kot označuje samega sebe, je decembra nastopil mandat z obljubo, da bo zmanjšal porabo in končal desetletja trajajočo gospodarsko krizo v tretjem največjem gospodarstvu Južne Amerike. V Argentini letna stopnja inflacija znaša več kot 200 odstotkov.

Svoj mandat je začel z devalvacijo pesa za več kot 50 odstotkov, poleg tega je zmanjšal državne subvencije za gorivo in prevoz, prepolovil število ministrstev in odpravil več sto predpisov z namenom, da bi dereguliral gospodarstvo. Vendar so njegovi varčevalni ukrepi sprožili tudi nasprotovanje in proteste. Množica protestnikov, ki se ne strinjajo z Mileievimi potezami, se je pred kongresom zbrala tudi v sredo.