Foto: Reuters
Foto: Reuters

Epstein, ki je bil pred desetletjem zaradi tega že obsojen na Floridi, ostaja v priporu najmanj do 15. julija, ko bo sodišče odločalo o morebitni varščini.

Tožilci na čelu z Geoffreyjem Bermanom zahtevajo zavrnitev varščine, ker je Epstein bogat, z dobrimi povezavami v tujini in ima na razpolago tudi zasebna letala. Aretirali so ga v soboto zvečer na letališču Teterboro v New Jerseyju, ko je z zasebnim letalom priletel iz Pariza.

Njegovi odvetniki trdijo, da je Epstein zaporno kazen za očitane zločine že prestal leta 2008 in je od takrat naprej živel zgledno.

Primer je medijsko precej širši kot le primer bogataša, ki si lahko privošči mladoletnice za denar. Med njegove prijatelje so se nekoč šteli nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, britanski princ Andrew in tudi zdajšnji predsednik ZDA Donald Trump. Ta je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da Jeffa pozna 15 let in je imeniten fant.

Trump: Pravijo, da ima tako rad lepe ženske kot jaz

"Zelo zabavno je z njim. Pravijo tudi, da ima tako rad lepe ženske kot jaz in številne so bolj mlade. Ni dvoma, da Jeff uživa svoje družabno življenje," je dejal Trump. Epstein je takrat že imel utečeno operacijo spolnih odnosov z revnimi mladoletnicami, ki jih je premamil z denarjem za masažo.

Žrtve stare 14 let

Dekleta so mu urejali podrejeni, nato pa je njih prosil, naj najdejo prijateljice, ki želijo kaj zaslužiti. Med masažo so morala biti dekleta gola ali skoraj gola, nato jih je otipaval in se samozadovoljeval, kar se je v skoraj vseh primerih razvilo v spolni odnos. Na Floridi so identificirali več kot 30 žrtev, starih 14 ali kakšno leto več, po aretaciji pa so v njegovi blagajni v stanovanju na Manhattnu odkrili debel katalog fotografij golih deklet z imeni.

Tožilec Berman je pozval vse žrtve, ki se še niso identificirale, naj se prijavijo in pomagajo pri pregonu. Epsteinu naj bi vozili dekleta z zasebnimi letali tudi iz tujine. Revnim ameriškim mladoletnicam je plačal tja do 300 dolarjev za "opravilo" in dobile so tudi darila, kot so šolske potrebščine in obleke.

Mladoletnice je Epstein spolno izkoriščal najmanj od leta 1999 do leta 2007, in to na Floridi in v New Yorku, kjer so zvezni tožilci, kot kaže, za zdaj identificirali le eno ali dve žrtvi, saj ima obtožnica le dve točki – trgovina z ljudmi za spolno izkoriščanje in zarota za to, kar pomeni, da lahko dodajajo še več žrtev. Že za dve točki obtožnice mu grozi največ do 45 let zaporne kazni, kar je za 66-letnika v bistvu dosmrtni zapor.

Zdajšnji Trumpov minister odstopil od pregona

S Trumpom je Epstein povezan tudi preko ministra za delo Alexandra Acoste, ki še ni zadovoljivo pojasnil, zakaj je leta 2007 na Floridi odstopil od pregona in zadevo predal državnemu tožilstvu. Epstein je potem leta 2008 državnim tožilcem priznal napeljevanje mladoletnic k spolnim odnosom in za to dobil 13 mesecev zapora, ki ga je preživel večinoma zunaj na delovnem mestu v pisarni. Po šest dni na teden so mu omogočili 12 ur prostosti, le prespati je moral v zaporu.

Preiskava na Floridi se je začela leta 2005, ko je 14-letnica prijavila prisilne spolne odnose. Državni policisti so zadevo predali Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI), ki je sestavil zajeten primer s 30 žrtvami in Epsteinu je grozil dosmrtni zapor, nakar je Acosta primer predal državnim organom Floride, o čemer pa ni obvestil žrtev. Zvezno sodišče je šele letos februarja ugotovilo, da je s tem kršil zvezni zakon.

Acosta pojasnjuje, da ni bil prepričan, da bo dosegel obsodbo in je s predajo zadeve državnim organom dosegel vsaj to, da je šel Epstein za nekaj časa v zapor in plačal odškodnino žrtvam. Ravnanje Acoste zdaj preiskuje urad za poklicno odgovornost znotraj zveznega pravosodnega ministrstva.